Ben jij een positieve instructeur?

Er komt steeds meer aandacht voor onderwerpen als trainingsschema’s, de anatomie van het paard, maar ook hoe een paard leert. Over dat laatste schreef Conny pasgeleden nog een blog. Als je weet hoe een paard het beste leert, kun je daar grote voordelen mee behalen in de training, maar ook in het geven van je lessen.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor paarden. Ook voor ons geldt dat er bepaalde principes zijn waardoor we sneller en beter iets leren, maar hoeveel aandacht wordt daar aan besteed? Als we aan het lesgeven zijn, houden we ons meestal voornamelijk bezig met de rijtechnische aspecten, zoals de houding van de ruiter of het rechtrichten van het paard. Maar hoe bewust ben jij je, naast de technische inhoud van je les, van hoe positief of negatief jouw instructies zijn?

anne3
Foto: Michael Amici

In mijn studie sportpsychologie wordt veel aandacht besteed aan de manier waarop we lesgeven. Weet jij bijvoorbeeld of je meer positieve of negatieve aanwijzingen geeft? Voor veel instructeurs in de paardensport is dit iets waar we ons niet altijd van bewust zijn, terwijl de manier waarop je je aanwijzingen geeft een groot verschil kan maken voor de beleving en prestaties van de ruiter.

Positieve mindset
Door positief les te geven creëer je een omgeving waar de ruiter plezier heeft in het rijden en gemotiveerd wordt om beter te worden. Ruiters die met plezier rijden trainen harder, presteren beter en blijven langer rijden. Je bereikt als instructeur meer als ruiters met plezier naar jouw les komen. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat als je een positieve mindset hebt en je je zelfverzekerd voelt, je coördinatie en het verwerken van informatie verbetert.

Toch zal iedere instructeur herkennen dat er momenten zijn waarop de ruiter kan leren van wat nog niet goed gaat. Niet alles zal altijd alleen maar goed gaan dus negatieve feedback geven en ontvangen hoort er gewoon bij. Het simpelweg bekritiseren en straffen van ruiters kan echter leiden tot angst wat afkeer, vijandigheid en faalangst kan creëren. Op zo’n moment worden er stoffen in de hersenen aangemaakt waardoor een ruiter minder goed kan functioneren. Denk bijvoorbeeld aan verkrampen of het krijgen van een black-out.

anne1
Foto: Michael Amici

Negatieve feedback
Maar dit betekent niet dat je als instructeur helemaal geen negatieve feedback mag geven. Sterker nog, goed gebrachte negatieve feedback is heel erg waardevol en helpt de ruiter zich te ontwikkelen. Het is als instructeur dus heel belangrijk om zuiver te observeren en je kritische observatie te delen met de ruiter. Probeer hierbij hard op de inhoud te zijn en zacht op de relatie.

In de wetenschap wordt deze ‘positieve’ manier van negatieve feedback geven veranderingsgerichte feedback genoemd. Dit betekent dat je zou moeten benadrukken dat het anders moet in plaats van dat iets verkeerd of fout gaat.

Balans vinden
Uiteindelijk is het de kunst om balans te vinden tussen positieve en negatieve feedback. Benoem dan ook de punten die juist wel goed gaan voordat je je verbeterpunten aandraagt. Je kunt hierbij gebruik maken van de sandwich-methode. Zo kun je eerst een gemeend compliment geven over iets dat wel goed was, gevolgd door een verbeterpunt en ten slotte sluit je af met een positieve opmerking.

Daarnaast is de band die je met je ruiters hebt van invloed op het leervermogen. Laat zien dat je oog hebt voor het welbevinden van de ruiter en aandacht hebt voor hem of haar. Het geven van feedback wordt makkelijker ontvangen als je een goede band hebt met elkaar. Een goede instructeur kijkt hoe een ruiter reageert op negatieve feedback en is in staat om zowel positieve als negatieve feedback op een effectieve manier te geven.

anne2
Foto: Michael Amici

Test
Een leuke opdracht om meer inzicht te krijgen in het type instructies dat je geeft, is het uitvoeren van de volgende test. Laat bij een volgende les door iemand bijhouden hoe vaak je een positieve, negatieve of een algemene technische instructie geeft. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar als je als instructeur veel praat, moet diegene die jou observeert heel snel losse aanwijzingen herkennen en plaatsen in een categorie.

Om de opmerkingen bij te kunnen houden hebben we een speciaal formulier gemaakt dat je hier kunt downloaden. Op het formulier zie je de drie typen instructies met daarachter de kolom ‘hoe vaak gebruikt?’

Het verschil tussen een positieve en negatieve opmerking is waarschijnlijk vanzelfsprekend, maar kan bijvoorbeeld zijn: “Ja, super! Dat was een goede wissel!” of juist “Die wissel was niet goed voorbereid, opnieuw!”. De technische instructie is de relatief neutrale uitleg die je geeft tijdens een les over hoe een ruiter die wissel zou moeten voorbereiden en vervolgens rijden. In iedere kolom moet diegene die jouw les observeert turven hoe vaak een positieve, negatieve of technische instructie gegeven wordt.

Vervolgens heb je drie scores, maar wat houden de scores dan precies in? In principe is er geen goed of fout, maar het geeft je wel een inzicht in de verdeling. Uiteraard is het wenselijker meer positieve dan negatieve opmerkingen te hebben als eindscore, maar een score met voornamelijk positieve opmerkingen kan ook betekenen dat je iets kritischer mag zijn op de ruiter die je lesgeeft.

Nogmaals, dit geeft niet per definitie informatie over de kwaliteit van een instructeur. Het draait uiteindelijk om rijtechnisch inzicht en kennis en uiteraard of een instructeur dit kan overbrengen, maar het geeft voor jezelf interessante informatie over hoe jij lesgeeft.

Hoe denk jij te scoren op de test? En ga je hem ook uitproberen?

8 antwoorden
 1. Roos Dyson
  Roos Dyson zegt:

  Echt superleuk stukje Anne!

  Mijn bedrijfsnaam en motto is ‘Gepaard met een lach’, dus ik denk dat ik wel aardig positief lesgeef (toch? :)), maar voor de zekerheid heb ik het formulier uitgeprint… Ik ga de test doen! Bedankt dat je het formulier ‘gepubliceerd’ hebt!

  En wat de opmerking van Nicole betreft; bij mij werkt het zo dat zelfs als ik een baaldag heb, ik dan altijd weer vrolijk wordt van lesgeven 🙂

  Beantwoorden
 2. Nicole Zijlstra
  Nicole Zijlstra zegt:

  Leuke blog Anne en leuke foto’s ook 🙂
  Dit gaan we doen als jij weer bij ons op bezoek bent ok? Ik moet wel zeggen dat de manier van les geven ook veel met hoe je je voelt op die dag, te maken heeft. Soms heb je een goede dag en ben je heel positief ingesteld en soms heb je een “baal dag” en dan komt er niet veel positiefs uit je mond. Ik denk dat dat bij iedereen wel eens voorkomt toch?

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Lees hier het volledige blog ‘Ben jij een positieve instructeur?’ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *