De trainingsprincipes van Andrew McLean die je moet kennen

Ken je Andrew McLean? Ondanks dat hij een goeroe in de paardenwereld is, kennen veel mensen hem nog niet of weten alleen dat hij ‘iets’ doet met leertheorie. En dat is echt een gemis, want ik heb gemerkt dat de inzichten van Andrew McLean je enorm kunnen helpen in het verbeteren van je manier van rijden.

Het is zelfs zo dat van alles wat er op Paard&Lifestyle is gedeeld, en dat zijn in ieder geval meer dan 200 blogs, de inzichten van Andrew McLean mij het meest hebben geïnspireerd en mij nog steeds bij elke training bezighouden.

Het was Menke Steenbergen die over Andrew’s inzichten vertelde tijdens een presentatie die zij gaf met het trainingsweekend en later tijdens een online workshop. Menke is zelf dierenarts, auteur van het boek ‘Paardsignalen’ en heeft de Teugeldrukmeter ontwikkeld. Als groot voorstander van wetenschappelijk onderzoek volgt Menke Andrew McLean op de voet en deelt zij de inzichten die hij opdoet in zijn onderzoeken.

menke
Menke Steenbergen (midden) overhandigt hier de teugeldrukmeter aan Andrew McLean (rechts)

Maar wat zijn nu die inzichten? Andrew werkt met ‘8 trainingsprincipes,’ waarvan ik er drie zal delen die voor mij heel belangrijk zijn geweest en waar ik mij nog steeds dagelijks aan probeer te herinneren.

Pressure Principle
Ten eerste, het ‘pressure principle’. Dit gaat over het belonen van je paard als je paard doet wat je van hem vraagt. Dan hebben we het niet over uitbundig ‘BRAAF’ roepen, maar over loslaten, over ontspanning en ‘niets doen.’

Dat ‘niets doen’ lijkt misschien eenvoudig en misschien heb je het idee dat je dat ook altijd doet, maar check het maar eens de volgende keer als je op je paard zit. We zijn heel vaak druk bezig en we moeten op veel dingen letten, maar het simpelweg ‘niets doen’ is voor je paard heel verhelderend.

Je paard krijgt een hulp en ervaart druk, bijvoorbeeld in de mond of bij zijn buik, en die druk verdwijnt volledig als hij de juiste reactie geeft. Dat is voor je paard plezierig en dan leert hij dus dat als hij van de druk af wil, hij die reactie moet geven.

what

Dit is natuurlijk een principe dat we goed kennen, zoals bijvoorbeeld bij het geven van been om naar voren te gaan. We weten allemaal dat we moeten stoppen met drijven als je paard reactie geeft en dat je een paard ‘dood’ kunt drijven.

Maar hoe zit dat met het rijden van een volte of een schouderbinnenwaarts? Opeens lijkt het wel dat we dan dat principe zijn vergeten en blijven we telkens die druk aanhouden. Stel je maar eens voor dat je een volte rijdt. Je geeft de hulp voor de volte, maar zodra je paard die reactie geeft, ontspan je en doe je niets meer. Je doet niets zo lang als dat je paard braaf op de volte blijft lopen en stuurt hem even bij mocht hij een andere richting op willen gaan.

Exclusivity Principle
Het tweede principe is iets ingewikkelder al klinkt hij heel eenvoudig, namelijk het geven van één hulp tegelijk. Dus geen been- en teugelhulpen op hetzelfde moment. Als we het hebben over voorwaarts rijden vinden we het logisch dat we geen gas geven en tegelijkertijd gaan remmen, maar hoe zit dat bij het rijden van een oefening zoals wijken?

Hoe kun je gaan wijken met één hulp tegelijk? Je doet toch iets met je been en ook met je hand? Ofzoiets..? Hierbij werkt Andrew met ‘shaping’ en adviseert om de hulpen snel af te wisselen. Hoe snel je dit kunt afwisselen, hangt wel af van hoe getraind je paard is en hoe goed hij de afzonderlijke hulpen al begrijpt.

Het is een andere benadering, maar je kunt je vast wel voorstellen dat het voor je paard veel eenvoudiger wordt als hij maar een paar hulpen hoeft te onthouden, in plaats van dat hij combinaties van meerdere hulpen tegelijk moet leren.

wijken

Self Carriage Principle
Tenslotte, het ‘self carriage principle.’ Voor mij is het een uitdaging om mijn paard op eigen benen te laten lopen. Hij wil zich graag wat oprollen en zijn hoofd naar beneden knikken. Misschien herken je dat ook wel. Hoe makkelijk is het dan om gewoon zijn hoofd een beetje op te tillen en hem steun te geven?

In dat geval ben je je paard aan het ‘helpen’ zonder dat je je paard ‘traint.’ Het self carriage principe gaat over het verschil tussen helpen en het geven van je hulpen. Als je bijvoorbeeld een uitgestrekte draf rijdt, hoort het zo te zijn dat je je paard niet meer bij elkaar hoeft te houden, maar dat hij op zijn eigen benen én in de juiste houding blijft lopen. Weer komt daar het ‘niets doen’ om de hoek.

Ik ben er van overtuigd dat als je deze principes goed toepast, je veel sneller progressie boekt in de training doordat je paard je beter en sneller begrijpt. En wie wil dat nu niet?

Wil je nu meer weten over de principes van Andrew McLean en hoe je dit goed toepast in de training? Op 10 juli 2015 wordt op het KNHS-centrum in Ermelo het seminar Teugeldruk georganiseerd waar Andrew McLean aanwezig zal zijn en dieper in zal gaan op deze principes. Ook zal hij de principes samen met Imke Schellekens-Bartels demonstreren!

Ik ben zeker weten van de partij, jij ook? En wil je voorbereid heen? Aanstaande donderdag geeft Menke Steenbergen een online workshop over het geven van de juiste hulpen.

Aanmelden voor het seminar kan via www.teugeldrukmeter.nl en voor de online workshop, kun je hier klikken.

Kende jij Andrew McLean al? En aan welk principe ga jij meer aandacht besteden?

6 antwoorden
 1. Laura
  Laura zegt:

  Ik heb het boek “de waarheid over paarden”dat 10 jaar geleden in het Nederlands vertaald op de markt kwam. Ik kan het iedereen aanbevelen, er staat precies in beschreven hoe een paard leert, idd met druk erop en druk eraf. Heb de uitgever al eens benaderd om om een herdruk te vragen, maar ze willen er niet aan terwijl het nog steeds een actueel boek is voor iedereen die met paarden werkt….

  Beantwoorden
 2. Hester
  Hester zegt:

  Hi Conny,

  Leuke blog weer! Ik heb super zin in de clinic, want ik mag meerijden zaterdag! Zien we elkaar daar!
  Leren van en met elkaar binnen de paarden, daar zijn jij en ik duidelijk dol op! 😉

  Succes met je blogs, ze zijn hartstikke leuk!

  Hester

  Beantwoorden
 3. Nadia Molenaers
  Nadia Molenaers zegt:

  Andrew komt regelmatig naar Europa, maar wellicht is het nog interessanter te weten dat zijn zoon (opgeleid door Andrew, maar ook Kyra Kirkland) in Tonisvorst zit (vlakbij Venlo). Hij en zijn vrouw (Carolina Westerlund, Finse grand prix amazone) paarden trainen en lesgeven volgens de principes van Andrew McLean. Ik neem er zelf al 2 jaar les en meer dan de moeite waard.

  Beantwoorden
 4. karlijn
  karlijn zegt:

  Super blog en blij om te lezen dat hij langzamerhand steeds bekender wordt in Nederland! Ik heb het geluk gehad mijn afstudeerstage bij hem in Australië te mogen doen en ben zelfs daarna nog een keer teruggevlogen naar aus om nog eens twee maanden bij hen door te brengen en de cursus ‘equitation science international’ te volgen!
  Dus zeker een aanrader om langs te komen in Ermelo (11 juli:$)!!
  En als ik dan toch bezig ben, 12 juli is zijn vrouw Manuela Mclean beschikbaar voor rijlessen! Een uitzonderlijke kans waar je gegarandeerd een hoop nieuwe informatie krijgt! Voor meer info kan je mailen naar karlijn_nijhuis27@hotmail.com

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] van het paard, maar ook hoe een paard leert. Over dat laatste schreef Conny pasgeleden nog een blog. Als je weet hoe een paard het beste leert, kun je daar grote voordelen mee behalen in de training, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *