,

Effectief lesgeven: aan de leerling aanpassen?

Geschreven door Valesca Pieters van Q4HorseProfile

Ik kan mij nog levendig herinneren dat ik als puber tijdens de les soms zo ver mogelijk achter in de bak ging rijden om te voorkomen dat mensen zagen dat ik huilde. Dit huilen was het gevolg van hoe mijn instructrice de lat enorm hoog legde en op een hele harde en directe manier haar aanwijzingen toesnauwde. Ik was op sommige momenten zelfs een beetje bang voor haar.

Het is toen nooit in mij opgekomen om haar te confronteren met haar gedrag en het effect ervan op mij. Ik maakte mezelf gewoon klein en onzichtbaar en probeerde er het beste van te maken, en de les te overleven.

Terugkijkend naar deze situatie trek ik een paar conclusies:

• Misschien snauwde mijn instructrice feitelijk niet zo erg, maar voor mij voelde het wel zo. Ik kreeg het idee dat ze boos op me was. Maar dit zegt net zoveel over mijn gedragsstijl als over haar manier van communiceren.

• Op deze momenten was ik zo gespannen dat ik slecht nieuwe informatie of aanwijzingen kon verwerken. Ik haalde dus weinig tot geen rendement uit de les.

• Ik had geen plezier in het lessen en zag er tegenop om de volgende week weer naar haar toe te moeten. Hoewel ik heel erg tegen haar opkeek, en iedere keer hoopte op een compliment, was ik liever niet meer naar haar toe gegaan na weer zo’n nare ervaring.

• Mijn instructrice was niet erg effectief in haar lesgeven. Ze had niet in de gaten welk effect haar gedrag op mij had. Zij bleef dus doen wat ze deed, ik bleef doen wat ik deed en geen van beiden bereikten we ons doel.

valesca pieters

De manier waarop mijn instructrice lesgaf, staat lijnrecht tegenover hoe ik zelf het liefst lesgeef. Maar is dat beter? Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ik op een vriendelijke en begripvolle manier aanwijzingen geef.

Ik ben geduldig en ik kan rustig zaken 2, 3 of 10 keer herhalen als mijn lesklant dat nodig heeft. Ik moedig aan en complimenteer ruiters regelmatig en ik wil graag de tijd nemen om uit te leggen hoe een oefening precies gereden moet worden (soms huppel ik letterlijk door de bak om het voor te doen).

Door mijn werk voor Q4HorseProfile heb ik meer inzicht gekregen in mijn gedragsstijl, in mijn natuurlijke manier van doen. Ook al voelt het voor mij natuurlijk om op de beschreven manier les te geven, ik weet nu dat ik zowel mijzelf, als een groot deel van mijn lesklanten, tekort doe als ik alleen op die manier les zou geven…

Effectief lesgeven
Niet elke ruiter ontvangt namelijk informatie op dezelfde manier en heeft zo weer zijn eigen gedragsstijl. Wil je echt effectief lesgeven, dan moet je weten welke gedragsstijl bij jouw leerling past én het betekent dat je daar je manier van lesgeven op af moet stemmen.

Ik zal een voorbeeld geven van een lesklant van mij, genaamd Anneke. Anneke rijdt ZZ-licht met haar paard. Ze is erg gericht op het behalen van resultaten en ze is heel fanatiek tijdens de les. Ze wil er alles uithalen wat er in zit tijdens ons lesuur.

Laatst vroeg ik haar om een drafappuyement te rijden. “Nee, ik ga nu galopperen,” gaf ze aan. Een jaar geleden had ik mij waarschijnlijk overrompeld gevoeld door haar opmerking en had ik het erbij gelaten. Ik zou mij onzeker hebben gevoeld door haar directe repliek en gedacht hebben dat ze me niet serieus nam.

Nu weet ik dat Anneke het helemaal niet persoonlijk bedoelt. Ze heeft in haar hoofd dat ze wil galopperen en dat spreekt ze ook gewoon uit. Ik durf haar nu te corrigeren, en geef aan dat het haar meer oplevert om eerst een paar drafappuyementen te rijden, kijkend naar hoe het rijden verloopt.

Door directer te zijn in mijn communicatie naar haar toe, en het resultaat te benoemen als ze doet wat ik voorstel, bereik ik mijn doel. En bereikt Anneke het hare.

valesca5

Andere lesklanten hebben bijvoorbeeld veel behoefte aan achtergrondinformatie. Wanneer ik een aanwijzing geef, willen deze ruiters begrijpen waarom dat zo is. In plaats van te denken dat ze mijn kennis in twijfel trekken, begrijp ik nu dat dit daar helemaal niets mee te maken heeft. Maar door te begrijpen waarom een bepaalde oefening of hulp nuttig is, beklijft de informatie en kan dit type ruiter er ook echt iets mee.

Technische inhoud onveranderd
Ik verander niets aan de technische inhoud van mijn methode, maar wel aan de manier waarop ik deze inhoud overbreng. Door dit af te stemmen op het voorkeursgedrag van de ruiter die ik lesgeef komen mijn aanwijzingen veel beter over. En ben ik dus effectiever in mijn lesgeven.

Verdiep je dus in je leerlingen, op welke verschillende manieren ruiters leren, maar hoe ook hoe jij zelf het liefst lesgeeft en welke verschillende manieren er zijn om je informatie over te brengen.

Het gaat namelijk niet alleen om de technische inhoud. Het op een goede manier overbrengen van de les is zeker zo belangrijk en kan het verschil maken tussen hoe effectief een les is geweest en hoeveel plezier jouw leerling, maar ook jij zelf, aan de les beleeft.

‘Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden’ – Stephen Covey

3 antwoorden
 1. mirjam
  mirjam zegt:

  Het heeft wel degelijk te maken van wie je les krijgt en hoe de persoon les geeft, en wat voor niveau een les gever rijd, en van wie de lesgever les krijgt en hoe de lesgever het overbrengt.
  Ik zal even vertellen waarom ik dit schrijf, ik had vroeger les van een dame en die gaf op haar manier les, maar kwam ook gewoon niet opdagen omdat ze ziek was of ze gaf gewoon niet door dat ze niet kwam.
  Op stal had ik contact met een pension klant en we hadden vaak een leuk gesprek, (niet wetende dat ze les gaf) ze zag me voor de zoveelste keer weer op mijn paard zitten in afwachting van mijn les gever, die weer niet kwam op dagen, ze vroeg heb je les, ik zei ” ja maar ze komt niet” ze zei” hoe zou je het vinden om van mijn les te krijgen, ik keek haar verbaast aan en zei ‘ geef jij les dan, ja eigenlijk niet hier op stal omdat ik hier voor me eigen paard wil komen, maar voor jou wil ik een uitzondering maken, ik vroeg haar waarom, ze vond het zo sneu voor me dat ik altijd op tijd op me paard zat in afwachting van, maar ook omdat ze onze combinatie zo leuk vond, en ze zei ” er zit zoveel meer in, in jou en je paard en het lijkt me een leuke uitdaging om met jullie samen aan het werk te gaan.
  Ik vond het wel oke en was licht verbaast,” ze zei” we zullen eerst een lesje zo afspreken en als we een klik hebben dan kunnen we verder, maar jij moet het leuk vinden om van mij les te krijgen en op de manier hoe ik les geef aan je, zo gezegd zo gedaan.
  Ik dacht dat ik aardig kon rijden, maar na haar lessen dacht ik , ik kan niet rijden wat is dit nu, gaan der weg ging dit steeds beter en de communicatie tussen haar en mijn paard vlogen vooruit, het was rijden op gevoel en balans en veel liefde voor het paard.
  Dat ik las ik huppel wel eens door de bak heen om uit te leggen hoe iets moet, zag ik meteen weer mijn les gever die deed het ook op die manier om mij iets uit te leggen, sommige mensen denken in worden en andere weer in beeld, ik ben een persoon die in beeld denkt dus als je het in beelden uitleg begrijp ik het veel beter ;-), dus daar hoef jij Connie je niet over te schamen het is 1 van de beste manieren om het uit te leggen aan mensen die denken in beelden.
  Ik ben van de B naar de M2 in een vaart gegaan binnen 1 jaar was ik M2 ik was zo trots op ons, ik had nooit verwacht, dat ik en mijn paard zo ver konden komen, ik ben tot de dag van vandaag nog steeds blij dat ik van haar les heb gehad, ik rij nog steeds op haar manier.

  Beantwoorden
 2. Esther Huisman
  Esther Huisman zegt:

  Ben je instructeur en wil je weten hoe je de verschillende gedragsstijlen van je lesklanten kunt herkennen? En hoe je jouw persoonlijke communicatie optimaal af kunt stemmen, zodat je de effectiviteit en het rendement van je instructie verhoogt? Geef je dan nu op voor de eerste instructeurstraining van Q4HorseProfile, op zaterdag 16 januari. Je krijgt je eigen HorseProfile, we gaan dieper in op de theoretische achtergronden, en linken deze aan de didactiek en leren afstemmen in je lesgeven. Je paard is ook welkom, want er is een praktijkgedeelte waarin Valesca de theorie laat zien in het lesgeven. Voor meer informatie kijk op onze site http://www.q4horseprofile.com of mail naar esther@q4horseprofile.com. We zien je graag!

  Beantwoorden
 3. bert debets
  bert debets zegt:

  Hallo,
  dit is uit mijn hart gesproken. We hebben het er al eens voor een tijd geleden over gehad. Een goede ruiter is nog geen goede lesgever. Je hebt het hier over empathie, en dat is een intra-menselijke kwaliteit. Wel een zeer voorname voor alle lesgevers. De lesgever moet zich wél en terdege ervan bewust zijn wat de impact van zijn manier van lesgeven is op een leerling. Anders kan hij/zij nooit zijn leerling bereiken.

  MVG.
  Bert Debets
  Kerkrade

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *