,

Geen tijd om fanatiek te trainen? 5 vragen die je kunnen helpen

Het is half acht en je hebt net het avondeten op. De keuken is nog een puinhoop, je moet eigenlijk nog wat voor je werk doen en tegelijkertijd lonkt de bank om daar samen met je partner lekker onderuit gezakt op te gaan zitten. Maar je zou ook nog naar je paard gaan. Nouja, dan slaan we maar een dagje over. Dat kan vast ook geen kwaad.

Herkenbaar?

De laatste tijd had ik te vaak dat ik ‘geen tijd’ had om naar mijn paard te gaan. Er waren andere zaken die op dat moment voor mij belangrijker waren, zoals mijn werk. En ondanks dat ik er dan zelf voor koos om een training over te slaan, gaf het mij geen goed gevoel.

Na een paar dagen niet gereden te hebben, ging ik weer voor het eerst rijden. Even was ik alleen met mijn paard bezig geweest en had ik mijn hoofd helemaal leeg kunnen maken. Ik stapte af met een grote glimlach op mijn gezicht en voelde mij veel energieker. Heerlijk!

Op de weg naar huis vroeg ik mijzelf af waarom ik toch niet vaker ging rijden als het mij zo’n goed gevoel geeft. Ik besefte mij dat ik vaak het gevoel heb dat ik ‘geen tijd’ heb. Ik heb dan nog te veel dingen op mijn to do-lijst staan, waardoor ik niet toe kom aan paardrijden.

timemanagement1

Maar klopt dat gevoel wel? Hebben we echt geen tijd voor ons paard? En hoe kunnen we dat veranderen?

Kwestie van prioriteiten stellen
Toen Adelinde Cornelissen tegen Tjalling van den Berg zei dat ze geen tijd had om elke week bij hem te komen trainen, was zijn reactie: ‘geen tijd? Prioriteit!’ Adelinde beaamde vervolgens dat Tjalling een punt had. Het is vaak niet een kwestie van het hebben van meer tijd, maar het stellen van prioriteiten.

En laten we eerlijk zijn. Voor velen van ons heeft paardrijden niet de allerhoogste prioriteit. Werk, kinderen of een partner gaan meestal voor. En dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, maar uiteindelijk geeft het toch een heel onvoldaan gevoel richting jezelf en een schuldgevoel richting je paard als je weer eens besluit om een training over te slaan.

Voor mij was het in ieder geval hoog tijd om de knop om te zetten. Dat heb ik gedaan door de volgende 5 vragen te beantwoorden:

1. Wat wil je bereiken in de paardensport?
Het was voor mij heel belangrijk om weer naar boven te halen wat ik nu wil bereiken in de paardensport en waarom ik zo graag paardrijd. Dat gevoel was wat weggezakt door de blessures en dan ‘raak je er toch wat uit.’

Ik wil graag de Lichte Tour bereiken en mijn paard dusdanig voor elkaar hebben dat hij fijn over de rug loopt, een mooie verbinding heeft, los in zijn lijf is en door de baan swingt. Dat ik goed meezit in de beweging en dat de hulpen die ik geef heel klein zijn.

animo-italia-frack
Tien kilo lichter en ik zie mijzelf wel in zo’n mooie rijjas van Animo Italia

2. Hoeveel tijd heb je daar voor nodig?
Dromen over een doel is natuurlijk heel leuk om te doen, maar vervolgens moet je je wel realiseren wat het behalen van zo’n doel concreet inhoudt. Hoeveel moet je daar voor gaan trainen, hoeveel lessen volgen, wat voor invloed heeft dat op het management etc. Hoeveel tijd kost dat wekelijks?

Als ik mijn doel wil behalen met mijn paard, dan zal ik dagelijks tijd moeten vrijmaken voor de training en het volgen van lessen. Daarnaast zal ik ook tijd moeten vrijmaken voor het werken aan mijn eigen fitheid en voldoende tijd moeten besteden aan het juiste management voor mijn paard.

Met drie keer in de week trainen gaat dat dus niet lukken. Zo lang ik trainingen oversla, ga ik in ieder geval never nooit mijn doel behalen. Het is dus of mijn doel bijstellen of mijn schema aanpassen.

3. Past jouw doel in jouw weekschema?
Ondanks dat ik van mening ben dat het meer gaat om het stellen van prioriteiten in plaats van het hebben van meer tijd, moet je natuurlijk wel realistisch zijn. Er zit niet meer dan 24 uur in een dag en je kunt je tijd maar één keer aan iets besteden.

Als je een drukke baan en een gezinsleven hebt en daarnaast ook nog fanatiek wilt paardrijden, dan zal je heel goed moeten plannen én je zal keuzes moeten maken. We kunnen nu eenmaal niet alles doen.

Het helpt om een weekschema te maken en daarin eerst de tijdblokken te zetten die je kwijt bent aan bepaalde activiteiten die min of meer vast staan, zoals bijvoorbeeld je werk of een cursus die je volgt. Vervolgens kun je bepalen hoe je je ‘vrije tijd’ wilt besteden en deze gaan indelen.

Om mijn doel passend te krijgen in mijn weekschema, moet ik zes blokken van 2,5 uur inplannen en twee à drie blokken van 2 uur voor fitnesstraining. Ik heb geen kinderen dus dat is een enorme timesaver. Wel heb ik mijn werk waar ik ontzettend veel tijd aan besteed. Dat is voor mij ook de grote uitdaging. Hoe krijg ik al mijn werk gedaan en toch tijd overhoud voor het paardrijden, sporten en mijn vriend? Ik zal dus dagelijks realistische actielijsten voor mijzelf moeten maken en proberen om efficiënt en doelgericht te werken.

timemanagement2

4. Wat moet je er voor laten?
Als je een weekschema maakt, kom je er al snel achter dat je keuzes moet maken. Je zult nu eenmaal andere dingen moeten laten als je fanatiek wilt trainen. De vraag is of je dat er voor over hebt.

Voor mij betekent het bijvoorbeeld dat ik op dit moment zes dagen per week, tien uur per dag, werk. Ga ik ook nog fitnessen, dan zal ik of eerder moeten beginnen of tijd moeten besparen bij het avondeten. Toen ik het paardrijden oversloeg, besteedde ik ook die tijd om nog meer te werken, maar inmiddels ben ik er wel achter dat het maken van zoveel uur op een dag niet gezond is voor op de langere termijn.

Ik probeer een dag in de week vrij te houden voor andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een etentje of om te winkelen. Ben ik doordeweeks naar bijvoorbeeld de hoefsmid of dierenarts geweest, dan werk ik wel op mijn ‘vrije’ dag. Ik kies op dit moment heel bewust voor deze levensstijl. Ik wil namelijk mijn doel voor het paardrijden halen én de doelen die ik met mijn werk heb gesteld.

Wel is het belangrijk om je gezin mee te nemen in jouw keuzes. Je zult namelijk duidelijke afspraken moeten maken. Als jij doordeweeks vier avonden bij je paard bent, dan heeft dat ook een grote invloed op jouw gezin.

crew
Of als je je familie betrekt bij het rijden van wedstrijden…

5. Hoe kun je het voor jezelf makkelijker maken?
Als je in kaart hebt gebracht welke keuzes je moet maken en wat je er voor moet ‘laten’ om fanatiek te kunnen trainen, ben ik van mening dat we het ons zo makkelijk mogelijk moeten maken. Je hebt namelijk een bepaald patroon in je zitten, waardoor je weer snel in de valkuil stapt van het overslaan van trainingen.

Het is handig om te weten wanneer zulke momenten zich voordoen. Ik heb dat bijvoorbeeld als ik nog ‘s avonds moet paardrijden en ik mijn to do lijst voor mijn werk nog niet af (die ik nooit af heb..). Daarom plan ik nu het paardrijden in aan het einde van de ochtend of het begin van de middag. Dan is het paardrijden voor mij een pauze. De belangrijkste taken voor mijn werk doe ik sowieso in de ochtend, dus dan kan ik daarna met een voldaan gevoel naar stal.

Een andere keuze die ik heb gemaakt, is om op een luxe stal te staan waar mijn paard volledig wordt verzorgd. Dat scheelt mij veel tijd. Bovendien hebben ze een mooie binnenbaan, waardoor het weer nooit roet in het eten kan gooien.

Breng in ieder geval jouw valkuilen in kaart en bekijk of je deze kunt omzeilen.

Tenslotte, uiteindelijk hebben we zelf de keuze hoe we ons leven inrichten. Maar als je fanatiek wilt trainen, brengt dat wel consequenties met zich mee. Je zult misschien vaker ‘nee’ moeten zeggen tegen je vriendinnen, ‘nee’ moeten zeggen tegen je partner of kinderen of ‘nee’ moeten zeggen tegen de bank met dat glas wijn.

Maak daarom duidelijke afspraken met jezelf en je omgeving. En misschien kom je er ook wel achter dat je het er niet voor over hebt om zo veel op te geven om vaker te kunnen trainen. Dat is helemaal niet erg. Uiteindelijk moet je de paardensport uitoefenen op een manier waar jij een goed en voldaan gevoel bij hebt, maar wees dan wel realistisch over de resultaten die je kunt verwachten op sportief vlak.

Welke keuzes heb jij gemaakt om te kunnen trainen? Of welke keuzes moet je nog maken?

8 antwoorden
 1. Oonie Spielberg
  Oonie Spielberg zegt:

  Plannen ik denk dat wij paardenvrouwen daar op een bepaalde leeftijd heel erg goed in worden. Mijn leven is momenteel drukker dan ooit tevoren. Maar erg interessant Ik werk tot nu 40 u in een 2 ploegenstelsel vroege late . 3 Jaar geleden nadat ik 4 jaar had getwijfeld wil ik een hond, heb ik tijd voor een hond, kwam er ook een prachtige akita op mijn pad. Het werd weer een beetje drukker. En het efficiënt plannen begon toen echt vorm te krijgen. Opstaan, douche, hond mee naar het bos onderweg naar stal naar mijn pony , lekker rijden, oja boodschappen doen hond mee te drukke agenda. Een elektrische koelbox aangeschaft zo kunnen we boodschappen doen net na het bos en net voor de stal . Maar met een grote hond in huis begon het toch te knagen aan mezelf dat mijn huishouden waar we als paardenvrouw niet zo kritisch in waren nu met hond zo toch echt niet langer kon blijven duren. Dus we moesten weer maar eens gaan bedenken hoe pakken wij dat aan? Inmiddels ben ik erachter dat het huishouden mijn minst favorieten bezigheid is van de dag maar het moet gebeuren en vaak ben ik te moe. Raar maar waar ik vind wel de motivatie om s’ ochtends 50 min vroeger op te staan en dus elke dag vaste huistaken door te nemen om het huis schoon te verlaten en ook weer aangenaam het huis aan te treffen. Maar het was nog niet druk genoeg en ik had 15 j lang 1 connemarapony .
  Oja hoor en ook mijn doel was zover mogelijk geraken . Nu was mijn pony niet van de gemakkelijkste ( liever lui dan moe)en was ik te koppig om hem weg te doen omdat ik eigenlijk stiekem te nieuwsgierig was hoe zijn puzzel in mekaar zit. Uiteindelijk kwamen fysieke problemen aan het licht ging het snel bergaf en moest ik toch echt maar eens over zijn pensioen gaan nadenken. Dus die
  2 de connemarapony moest er echt maar eens gaan kopen. Ik ging niet stoppen met mijn hobby en met enkel een grasmaaier die sowieso bleef kon ik niet de motivatie blijven behouden dat stond vast. Ik had allang bedacht hoe die moest zijn deze keer vlug en sensibel en een ander kleurtje dan schimmel deze keer. Enige obstakel vriendlief wijsmaken dat er nu echt een 2 de pony ging komen want overtuigen zat er niet in aangezien hij vind dat paardenvrouwen 1 goed kunnen plannen 2 goed kunnen geld uitgeven aan hun paarden en 3 zichzelf rijk rekenen ach het past toch binnen het budget. Dus ging ik onderbouwen waarom ik wel ging doorzetten . We maken geen wereldreizen, willen geen 2 de buitenverblijf ons eigen huisje is simpel maar ok ik werk hard en genoeg. Dus waarom ook niet.
  Vriendlief zei als enige . Ik vind het geen goed idee maar je doet maar. Hup de eerste 2 mails naar de fokkers gingen de deur uit met als enige vraag hebt u een 2 jarige connemara te koop staan ? Ik kreeg al gauw een mail terug. Ja wij hebben er 4 staan. 🙂
  Je raad het al . Ik ging al gauw kijken . En precies wat ik zocht stond er . Dus na d evraag gesteld te hebben moet ik echt heel Europa door zoeken tot nog een optie 2 of er voor gaan die maar 150 km verder op stond. Dus 2 j al heel erg groot zeer sensibel en mooi zwart . En precies het budget dat ik in gedachten had. En nu staan er inmiddels 2 prachtige pony’s, oudje mag op pensioen en jonkie word opgevoed en kunnen we rustig mee aan de slag. Drukker dan ooit. Laat nu het lot zijn weg gaan. En 3 maanden later oudje is herboren en van zijn kwaaltjes vanaf ( beweging door jonkie fysiek en mentaal)waardoor ik hem terug met serieus beleid aan het oppakken ben. En het werkt. Dus ik heb nu 2 pony’s om wat mee te doen. Ach ik ben toch fanatiek genoeg en het voordeel is nu ik pak ze om en om voor de ene geldt we gaan niet te snel en voor de andere geldt we doen niet teveel. Ik heb mijn ritme onderhand bijna gevonden krijg het ook bolgewerkt .
  Maar 1 ding heeft nog het meeste prioriteit en dat is 8 u slaap. Je kan enkel maar zo succesvol alles aan mekaar knopen als je voldoende rust. Ik slaap zeer goed en heb het ook nodig.
  Tot vorige week werkte ik in 2 ploegen. Nou hebben ze mij gepromoveerd . Jeetje in eerste instantie heb ik nee gezegd omdat ik het in mijn vrije tijd te druk heb . Maar ze willen een gemiste kans niet laten liggen, niet voor hun en niet voor mij . En samen zijn we eruit gekomen om toch deze uitdaging aan te gaan. Ze ligt ver buiten mijn comfortzone maar ik kijk er wel naar uit. En ik mag 7 maanden proefdraaien en kijken of het bevalt. Weer een verandering op mijn pad we gaan naar 3 ploegen. Vroege , nacht , late en vaak ook dagdienst. Dus dat word goed plannen. Maar ik zeg altijd maar tis goed dat we geen tijd hebben om ons te vervelen zo maken wij ons ook geen zorgen. Oja heb ik al vermeld dat ik ook nog een 2 jarige opleiding volg tot paardensportmasseur en daar voor gestudeerd moet worden en gemasseerd moet worden! Als ik mezelf moest omschrijven . Bezige bij – goede planner – harde werker- leergierig – niet opgeven – een echte paardenvrouw 🙂

  Groeten Oonie Spielberg

  Beantwoorden
 2. bdd
  bdd zegt:

  Heel herkenbaar. Jarenlang heb ik geworsteld met dit probleem, zij het niet met een paard maar met de sportschool. Het lukte me nooit om drie keer per week te gaan sporten, enfin, na jouw column hoef ik dat niet verder uit te leggen.

  Totdat……. ik weer op een paard stapte, na er 30 jaar tussenuit geweest te zijn. Ik was meteen verkocht. Inmiddels heb ik zelf weer een paard en rijd ik vijf keer per week als mijn werk het toelaat, anders vier. Voor de overige twee dagen heb ik een bijrijder.

  Het paard trekt harder dan dat wijntje op de bank. Als je iets heel graag doet, dan is het makkelijker om prioriteiten te stellen. Na verloop van tijd wordt het een ingesleten patroon en dan gaat het eigenlijk vanzelf.

  Beantwoorden
 3. Vandaagismooi.nl
  Vandaagismooi.nl zegt:

  Wat een goed stuk zeg! Ook hier is het vaak een probleem. Het wordt donker, slecht weer, geen binnenbak, andere prioriteiten.
  Heb gedacht aan een bijrijdster maar merk dat het delen me tegen zit en ze vaak niet zo flexibel zijn als dat nodig is voor mijn altijd wisselende dagen…
  Ik heb dus heel wat aan de kritische vragen die je benoemd, nu besef ik me weer dat voor mijn doel het helemaal niet erg is als mijn pony af en toe stil staat, zij vindt de vakantie ook helemaal niet rot merk ik. 🙂

  Beantwoorden
 4. A
  A zegt:

  Het is vaak denk ik een combinatie van.
  En de tijd en geen volledige focus met het trainen door drukte en energiegebrek bij de ruiter.
  Daarbij lukt het vaak net niet zoals je wil, laatst had mijn pony zijn hoofd gestoten, dierenarts erbij en hechtingen.
  Dan denk je, eitje! Ja dat dacht ik ook, maar de hechtingen waren er nog niet uit of meneer ging compleet onderuit met buitenrit, WEER een week uit de running door een kreupele pony en heel logisch vier stappen terug qua soepelheid in zijn lijf.
  Eerder een poosje bootcamp -dat was nodig- in de bossen, sterk worden rechtuit, leuk maar dan moet je daarna met bakwerk echt stappen terug doen doordat er bij het bos geen bak op stal was.
  Dan ben je wel even zoet voor ze weer fijn lopen aan de longe.
  Oja voor dit riedeltje is hij verhuisd, ander rijker ruwvoer kreeg hij.
  Mijn pony werd er erg druk van ondanks 24/7 buiten, na twee maanden laten wennen heb ik nu de huisvesting en voer gewijzigd.
  Nu is hij weer zijn oude zelf lijkt, even afkloppen dan over een week weet ik het zeker.
  Longeren? Een pony die altijd voor de wagen liep/loopt met stangbit longeren op een dubbelgebroken watertrens vergt hier aardig kunde, wat je krijgt is echt of je krijgt het niet.
  In elkaar trekken wat men veel doet is niet ok en in dit geval echt kansloos.
  Ik durf te wedden dat stalgenoten hem niet correct aan het lopen krijgen, puur omdat veel niet zien dat je eerst de motor aan moet zetten voor het koppie zakt.
  Al die dingen samen zijn soms lastig, ik moet er hier of volledig voor gaan of het niet doen.
  Doe ik het half vind meneer dat hij het de keren erna ook niet hoeft te doen, zo slim is hij ook wel weer.
  Niemand heeft volgens mij ooit gezegd dat paarden trainen makkelijk is, zeker niet met een druk leven of andere omstandigheden.
  Ze hebben het haarfijn door of je er bij bent met je hoofd.

  Beantwoorden
 5. Roos Dyson
  Roos Dyson zegt:

  Mooie, en waarschijnlijk voor velen, een herkenbare blog!
  Ik heb voor mezelf een timesaver gevonden, die ik ook vaak aan lesklanten adviseer. Ik ben heel erg voor een correcte houding, zit en balans. Ik ben van mening dat je lichaam je belangrijkste ‘harnachement’ is en je dus niet van je paard kunt verwachten dat hij presteert als je eigen lichaam niet goed functioneert. Daarom organiseer ik wekelijks een les ‘Fitness voor ruiters’ in groepsverband, en ik train dan zelf ook.
  Maar… Ik train dus maar 1 keer per week in de trainingszaal, niet vaker. Ik merk tijdens mijn rijden en in het dagelijks leven heel goed het verschil tussen niet trainen en 1 keer per week trainen, maar ik merk veel minder het verschil tussen 2 keer per week (of vaker) of 1 x per week trainen. Wat ik probeer is tijdens mijn ene training me bewust te worden van welke spieren ik gebruik en hoe mijn houding is, zodat ik de rest van de week tijdens het rijden en tijdens de alledaagse dingen, functioneel beweeg en wat kleine oefeningetjes meepak. Er op letten hoe je staat of loopt bijvoorbeeld, kost geen extra tijd want staan en lopen doe je toch wel. Ik adviseer vaak aan lesklanten die een holle rug hebben om een aantal keer per dag de buikspieren aan te spannen (navel intrekken), maar dit kan bijna altijd overal; in de rij voor de kassa, tijdens je werk, tijdens het koken, etc etc.) Zo kun je op je tijd die je in de sportschool doorbrengt bezuinigen zonder dat het ten koste gaat van je fitheid.
  En voor de mensen die zeggen dat ze helemaal geen tijd hebben om iets aan hun eigen lichaam te doen, omdat ze al amper aan rijden toe komen, zeg ik altijd: “Laat je paard dan toch nog maar een dagje extra staan en ga die dag jezelf trainen. Beter 3 keer per week recht op je paard zitten, dan 4 keer per week scheef!”
  Keuzes maken op basis van efficientheid scheelt dus ook veel tijd, en gun jezelf af en toe de tijd om even ‘niks te doen’, zodat je na kunt denken of je nog wel handig bezig bent met alles. Want als je het te druk hebt, dan ga je hollen als een kip zonder kop, en ben je de hele week heel druk bezig maar komt er relatief weinig van alles terecht (ik spreek uit ervaring… ) Een beetje ‘nadenktijd’ op z’n tijd doet wonderen! (Maar kijk uit dat je dan geen nieuwe ideeen verzint die ook weer tijd kosten 😉 )

  Beantwoorden
 6. Janyna Bekamp
  Janyna Bekamp zegt:

  Wat is dit herkenbaar Conny.
  Met een onregelmatige baan in de zorg, een gezin en toch weer de keuze gemaakt te hebben voor een eigen paard is het plannen en keuzes maken.
  Je wil niemand immers te kort doen….
  Het betekend voor mij vaker een “nee” aan vriendinnen buiten de stal, feestjes of het huishouden.
  En ik geloof dat dat huishouden er het meeste onder te lijden heeft ????.
  Soms baal ik wel hoor dat de dagen omvliegen of dingen op mijn “to do list” blijven opschuiven.
  Of als “mama”
  avond nummer zoveel van huis te zijn ( ook door mijn werk natuurlijk).
  Dan bof ik maar met het begrip van mijn gezin.

  En ja, wordt maar es ziek, voor je gevoel stort het dan als een kaarthuis in elkaar.
  Maar dat gelukzalige gevoel wat we krijgen van onze edele viervoeter, is het dubbel en dwars waard!

  Waar ik altijd om lachen kan zijn de mensen om je heen die niets met de paarden (sport) hebben.
  Voor velen van ons vast herkenbaar:

  -“dan laat je dat paard toch staan, hij krijgt zijn eten toch.”
  – ” ga je 5 a 6 keer in de week naar stal??!”
  – ” je kunt niet want je paard moet naar de tandarts??”
  – ” een fysiotherapeut voor je paard?”
  En zo zullen er nog veel meer zijn.

  Bedankt Conny voor je mooie blog!

  Beantwoorden
 7. Laura
  Laura zegt:

  Conny, als ik dit goede stuk lees moet ik weer denken aan de tijd dat ik (parttime) werkte, thuis een gezin met 2 kinderen had, een paard en een pony moest verzorgen, het paard trainen, wat lessen geven waar ik op de brommer naar toe ging en ook nog op tijd het eten oo tafel moest hebben. Wat ben ik blij dat ik nu gepensioneerd ben! Grapje… Maar mijn paarden heb ik altijd zelf moeten verzorgen en Was toch elke dag minimaal 2 uur per paard bexig. Mijn man is er aan gewend geraakt dat ik niet vaak thuis was, hij heeft heel veel met de kindeten gedaan, wij wisselden wat dat betreft elkaar af… Ik heb mijn doelen in de sport wel bereikt, ben door tegenslagen helaas nooit verder gekimen dan ZZlicht, zou ooit nog wel een keer een slipjas aan willen trekken maar vind de gezondheid van mijn paard belangrijker, daar hangt zoveel vanaf..

  Beantwoorden
 8. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Goed stuk, ik zie ook veel mensen die als mindset hebben dat ze prima hun doelen kunnen behalen als ze drie keer in de wk rijden, geen rekening houden met trainingsintensiteit, management etc. En dan het paard de schuld geven als het niet wil. Eerlijk zijn tegenover je paard en jezelf is daarbij heel belangrijk.
  Ik kan na een ongeluk veel minder dan ik voorheen kon. Nu is het dus nog belangrijker dat ik mijn tijd bewust vrij maak. Ik werk 32 uur verdeeld over 5 dagen,waarvan ik de helft thuiswerk omdat meer niet fysiek mogelijk is. Daarnaast heeft paardrijden voor mij echt veel prioriteit. Mijn dag bestaat dus uit werken op kantoor, werken thuis en paardrijden. Vaak kan ik niet meer op een dag. Ook een bewuste keuze is om een werkster te nemen zodat ik op de dagen dat ik wat in het huishouden zou moeten doen (en daardoor niet zou kunnen rijden), toch kan trainen. Door zoiets ingrijpends mee te maken waardoor je leven blijvend op zn kop staat kom je er wel echt achter wat belangrijk voor je is. Voordeel is wel dat mijn man in de paarden werkt dus die vindt mijn passie geen probleem 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *