Hoofdstel: waar moet je op letten?

Als je dagelijks bezig bent met het passen van bitten komt daar automatisch het controleren van het hoofdstel bij. En op den duur kom je er achter dat daar net zo veel mee te doen is als een goed passend bit. Hoe meer je weet hoe lastiger het wordt, maar ook hoe logisch dingen eigenlijk kunnen zijn. Maar waar moet je op letten als je je hoofdstel bij je paard omdoet?

Een paard is een individu en zoals de ene mens wat meer flaporen heeft of de oren dichter tegen het hoofd aan heeft zitten, zo is dat ook bij een paard. Het hoogste punt van de schedel, dat knobbeltje wat je zeg maar voelt, zit bij het ene paard meer naar voren en bij het andere paard meer naar achteren. Voor het kopstuk van het hoofdstel is echter maar één plek: achter de oren en achter dit hoogste punt van het paard. Dus als jouw paard nu net zijn oren ver naar achteren heeft zitten, zit een gemiddeld hoofdstel toch wat minder lekker.

Het kopstuk

Belangrijk bij elk hoofdstel is in ieder geval dat het leer niet snijdt in het hoofd. Niet achter de oren, niet achter op het hoofd. Daarom heb ik persoonlijk de voorkeur voor een kopstuk uit een stuk en niet allemaal losse riempjes achter de oren. Hoe meer riempjes hoe meer kans er is dat een riempje je paard irriteert.

hoofdstel2
Foto: Premiera

Was je paard vroeger altijd makkelijk bij de oren aan te raken was en tegenwoordig niet? Grote kans dat het probleem zich bevindt in het hoofdstel. Een te korte frontriem trekt het hoofdstel overigens ook nog eens naar voren, dus zorg er voor dat de frontriem mooi ruim valt.

De neusriem

Veel paarden hebben tegenwoordig smalle koppies maar een brede kaak of een lang hoofd maar een heel smal neusje. Dit maakt het lastig een hoofdstel te vinden met de juiste neusriem. Als de neusriem te smal is komen de riempjes van de neusriem vaak op het randje van het jukbeen of erover te liggen en te groot is ook niet goed natuurlijk. Het lijkt er soms op dat je twee maten moet gaan combineren om tot het juiste resultaat te komen.

Neusriemen hebben we vaak te laag hangen. Vroeger hielden we ons altijd aan de regel ‘twee vingers beneden het jukbeen’, maar met de dikke neusriemen van tegenwoordig is dat eigenlijk wel achterhaald. Vaak zit je dan juist bovenop de zenuwen en bovendien beïnvloedt de te laag hangende dikke neusriem de ligging van het bit in de mond. De bitringen van de bitten schuren dan langs de neusriem waardoor het bit meer rechtgetrokken wordt in de mond. Dit geeft weer sneller wondjes aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant van de mond.

hoofdstel1
Foto: Premiera

Aansnoeren

Dan het aansnoeren van de neusriemen. Ik heb het al eerder gemeld. Ervoor zorgen dat het bit stabiel is en het paard rustig in de mond is prima, maar echt aansnoeren is hier niet voor nodig. Hoe harder je de neusriem aansnoert hoe meer het paard wordt belemmerd in zijn bewegingsvrijheid. Nu denk je vast: dat is toch het idee? Maar ik heb het hier niet alleen over de bewegingsvrijheid van het paard zijn mond. Spanning op de kaken geeft spanning in de hals. Spanning in de hals zorgt ervoor dat het paard de rug wegdrukt. Een weggedrukte rug geeft een stuwend achterbeen in plaats van een dragend achterbeen. Alles wat we niet willen in de dressuursport.

Gelukkig zijn er net als bij bitten mooie anatomisch gevormde hoofdstellen. Als een hoofdstel de oren en de achterkant van de schedel meer ruimte geeft zonder te veel druk op andere plaatsen te geven, vind ik dat we een hoofdstel anatomisch gevormd kunnen noemen. Maar als de uitsnijding nu net wat hoger begint dan daar waar het oor eindigt? Het valt niet mee voor een fabrikant om iets universeels te ontwerpen als er zoveel verschillende hoofden zijn.

Houd er in ieder geval rekening mee dat een hoofdstel meer is dan een modeartikel. Leuk dat een hoofdstel er mooi uitziet, maar ga voor functionaliteit boven fashion.

2 antwoorden
 1. C.
  C. zegt:

  Wil wel een reactie geven dat ik er nog werk vind voor mensen die hoofdstel maken dat er achter de oren ook nog vele zenuwen lopen bij een paard. En dat het precies over het draaipunt van het paard zijn hoofd loopt (de Atlas) en dat ik dit nog niet ideaal vind. Van mij mag het achter de oren liggen van hoofdstellen nog wel veranderen. Dat het nog een of 2 stukken verder er van af ligt zoals bijvoorbeeld een Dyonne hoofdstel. Voor ons even wennen om te zien. maar dan raakt het nog minder zenuwen. Zoals het Rambo Bridle multi al doet met rest hoofd mag het achter de oren er nog bij van mij! Krijg je nog fijnere reacties van paarden maar is er verder nog niet! Zodat druk verdeling paarden niet meer perse achter oren komt maar wat verder naar achter. Geeft nog meer rust voor paard.

  Beantwoorden
 2. Trix Sports
  Trix Sports zegt:

  Ik ben heel blij met dit artikel! Ik merk dat een hoofdstel toch een ondergeschoven kindje is tussen het grote aanbod bitten en zadels. Ik heb paarden écht positief zien veranderen in het lopen, wanneer de (verkeerde) druk achter de oren of om de kaak wordt weggehaald. Het is daarom aan te raden om een keer goed kritisch naar je hoofdstel te kijken en eventueel een maatwerk hoofdstel te laten maken!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *