, , ,

Keuzestress in de paardensport?

We leven in een tijd dat we heel veel keuze hebben, denk maar aan je werk, opleiding, partner en, als je het betrekt op de paardensport, welke stal, instructeur, zadel en ga zo maar door. Dat zijn de ‘grotere’ keuzes die je af en toe maakt, maar daarnaast maken we de hele dag door ook veel ‘kleinere’ keuzes. Zal ik vandaag gaan rijden? Welke rijbroek trek ik aan? Wel of geen springschoenen om?

Misschien zou je denken dat het fijn is om veel keuze te hebben. Het is iets wat we namelijk allemaal proberen na te streven. Maar het blijkt juist zo te zijn dat het hebben van veel keuzemogelijkheden kan leiden tot het hebben van ‘keuzestress.’

Het hebben van minder keuze blijkt volgens verschillende onderzoeken prettiger te zijn en geeft meer rust en structuur. Nu ben ik continue op zoek naar meer structuur in mijn leven met alle doelen die ik wil behalen, dus ik besloot om eens te kijken naar welke keuzes ik elke dag maak voor de paardensport en of ik die kan verminderen. En of dat dan ook écht leidt tot meer rust.

fokke-sukke

1. Wanneer ga ik paardrijden?
Één van de voordelen van het zijn van ondernemer is dat je meer tijd en vrijheid hebt om je dag in te delen. Voor mij betekent het dat ik vrijwel op elk moment van de dag kan gaan paardrijden. Heerlijk toch? Nou, om heel eerlijk te zijn pakt dat vaak helemaal niet zo goed uit.

Zal ik gelijk ’s ochtends gaan rijden? Maar ik ben ’s ochtends op mijn best, dus misschien moet ik eerst met werken beginnen. Dan maar om een uur of elf of juist na de lunch? Nee, misschien beter om voor het avondeten te gaan rijden, dan heb ik al veel voor mijn werk kunnen doen en ben ik toch thuis als mijn vriend thuis komt. Oh nee, dan is het weer zo druk op de weg en sta ik in de file, dan maar na het avondeten?

Pff.. dit zijn gesprekken die ik elke dag weer met mezelf voerde. Toen de accu van onze andere auto, waar mijn vriend elke dag mee naar het treinstation rijdt, er mee ophield, kwam er een uitstekende kans om dit patroon te doorbreken.

Ik besloot om hem naar het station te brengen wat op de route van stal ligt en om daarna dus gelijk door te rijden naar stal. In totaal doe ik er 25 minuten over om op stal te komen, maar vanaf het treinstation is het nog maar tien minuten.

Dit heb ik nu de afgelopen twee weken gedaan, waarbij ik telkens rond een uur of acht op stal was. Ik hoef niet meer na te denken over wanneer ik ga rijden; dat ligt nu vast. En ik kan je vertellen dat dat een heel goed gevoel en veel meer rust geeft!

stallen
Het lijkt wel alsof de boxen leeg zijn, maar veel paarden lagen om half 8 nog languit in hun box

2. Wat trek ik aan?
Dan de vraag die we ook allemaal kennen. Wat trek ik vandaag aan? Mijn kledingkast was een grote chaos en dat bevordert niet echt het maken van een goede keuze. Om dat op te lossen heb ik allereerst heel veel kleding weggegooid die ik toch niet meer aantrok. Dat scheelt sowieso al heel veel keuzes.

Nee, die wil ik niet aan, die niet, nee die ook niet, nee die staat echt voor geen meter, nee, nee want die broek zit niet lekker, nee, alleen als ik 10 kg lichter zou zijn … enzovoorts.

Kleding die ik nog niet durfde weg te gooien heb ik opgeborgen. Als ik ze het komende jaar niet mis, kan ik ze in een volgende weggooironde alsnog wegdoen.

De tweede stap is dat ik setjes ben gaan maken voor zowel mijn gewone kleding als mijn paardrij-outfits. Op kleerhangers heb ik shirtjes, vestjes en bodywarmers gecombineerd en opgehangen. Dan blijkt al dat er weinig keuze overblijft. Yes, ik ben op de goede weg!

keuzestress-kleding1
Volgens mij kun je wel zien dat ik fan ben van de shirts met col van Anky

Omdat ik elke dag in mijn paardrijkleren loop, vond ik het wel belangrijk dat ik leuke paardrijkleding had om uit te kiezen. Te veel keuzemogelijkheden is niet goed, maar als het om kleding gaat moet je ook weer niet te weinig keuze hebben 😉 Ik ben dus even los gegaan op Divoza en Epplejeck en heb ik een nieuwe rijbroek van Pikeur, een paar shirts met col en vesten van Anky besteld.

Nu sta ik elke dag voor mijn rek met paardrij-outfits en is de keuze snel gemaakt. Heerlijk! Trouwens, ik heb wel eens gelezen dat er mensen zijn die elke dag hetzelfde shirt aantrekken, zodat ze zich daar niet mee bezig hoeven te houden. Zij hebben zeg maar 6 dezelfde shirts in de kast hangen. Mij gaat dat wat te ver, maar ik snap wel waarom ze het doen.

keuzestress-kleding3
De setjes waar ik momenteel uit kan kiezen. De meeste kleding is van Anky.

keuzestress-kleding2Ik kies momenteel uit twee rijbroeken. Één rijbroek van Cavallino Marino en de Pikeur Lucinda. Die van Pikeur heeft een zitvlak met gripcoating en persoonlijk vind ik dat echt fantastisch!

3. Wat heb ik nodig bij het opzadelen?
Dan nog het opzadelen. Dat werd voor mij een makkelijke. Ik heb gewoon één exemplaar op stal van wat ik nodig heb. Eerder had ik altijd een stapel dekjes liggen, waarvan het gros vies was en gewoon gewassen moest worden. Nu heb ik überhaupt nog maar één zadeldek (van Le Mieux) en heb ik afscheid genomen van mijn stapel Anky dekjes. Die liggen nu nog thuis te wachten totdat ik ze op Marktplaats ga zetten.

lemieux
Mijn favoriete zadeldek van Le Mieux. Zoals je kunt zien is de schoft voorgevormd en kun je het zadeldek vastmaken aan de ringetjes van je zadel, zodat het zadeldek bij de schoft omhoog blijft. Ideaal!

Eerder nam ik altijd mijn poetstas mee waar allerlei rommel in zit (zelfs nog een aluminium hoefijzer wat afgetrapt was…), maar die laat ik nu in mijn kast zitten. Ik neem twee borstels mee, want ik gebruik er toch niet meer.

Het zorgt er in ieder geval voor dat het opzadelen lekker vlot gaat en dat ik nergens over na hoef te denken.

Concluderend kan ik niet anders zeggen dat het duidelijk in kaart hebben van mijn keuzemogelijkheden en deze te beperken mij veel meer rust en structuur heeft gegeven. Wat mij betreft, missie geslaagd dus!

En hoe zit dat bij jou? Moet jij elke dag veel keuzes maken? Merk jij ook dat het hebben van veel keuze juist onrust geeft?

3 antwoorden
 1. Eefje Marinus
  Eefje Marinus zegt:

  Hahaha erg leuk verhaal en heel herkenbaar! Voor het punt van wanneer te gaan rijden. Sinds april hebben we de paarden aan huis staan en ik had de volste verwachting dat alles er dan makkelijker op zou worden qua planning, maar vaak verzin ik zoveel dingen om te doen (tuig schoonmaken, stal opruimen, etc etc) op mijn vrije dag zodat ik toch nog tijd tekort kom om te rijden!

  Beantwoorden
 2. Chaya van Veen
  Chaya van Veen zegt:

  Heel herkenbaar! Vooral inderdaad op de vrije dagen waarop ik een aantal dingen moet doen, maar echt niet kan besluiten wat het beste wanneer kan. Aan het einde van de dag heb ik dan maar 3 of 4 van de 5 dingen gedaan.

  Goed motiverend verhaal om er iets aan te doen!:)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *