Meer structuur in je les met het discipline proces

geschreven door Anne Loosveld van Equine Support International

Het is natuurlijk fantastisch wanneer je als instructeur een aanwijzing geeft en je leerling dat direct perfect oppakt. Dat je aan één woord genoeg hebt en de verbetering gelijk zichtbaar is.

Maar elke instructeur weet dat de praktijk weerbarstiger is en dat de meeste combinaties meer begeleiding nodig hebben. Soms kun je zelfs in de situatie terechtkomen dat je aanwijzingen simpelweg niet door lijken te komen en dat jullie beiden in een andere taal lijken te spreken.

Om te voorkomen dat je vervolgens vervalt in een stortvloed van aanwijzingen, kun je het ‘discipline proces’ gebruiken om de rust en structuur in je les te behouden.

Het discipline proces
Natuurlijk begint goed lesgeven met kennis, ervaring en een zeer getraind oog, maar daarnaast is de manier van lesgeven ook van grote invloed op het leerproces van de ruiter. Het discipline proces kan je daarbij helpen.

Discipline heeft enigszins een negatieve toon maar het woord discipline stamt af van het Latijnse ‘disciple’, in het Nederlands ook wel discipel. Een woord dat we vooral kennen vanuit het Christelijke geloof, maar een discipel is kortweg een leerling of een volgeling van een leider.

Het discipline proces bestaat uit drie fases, namelijk 1. instructie, 2. oefening en 3. correctie.

Instructie geven
Ten eerste het geven van de instructie. Mijn voorkeur gaat uit naar het geven van een meer uitgebreide instructie terwijl het paard even aan de lange teugel rond stapt. Op deze manier kan de ruiter zich volledig focussen op jouw instructie en daarbij geef je indirect ook het paard de kans om op adem te komen en even te ontspannen. Bovendien kan de ruiter gemakkelijk vragen stellen en kun je jouw instructie meer uitleggen mocht dat nodig zijn.

anne-1

Het geven van de instructie kun je op drie manieren doen, namelijk uitleggen, voordoen of hardop denken. Uitleggen kan zijn waarom je het paard bijvoorbeeld meer op het achterbeen wilt hebben, hoe je dit voor elkaar krijgt en hoe de ruiter voelt dat het paard van het achterbeen af loopt.

Voordoen kan zijn dat je zelf eens extra je bekken kantelt en door iets overdreven voor te doen kun je je instructies kracht bijzetten. Bij het hardop denken kan de instructeur de ruiter even meenemen in zijn denkproces en laat de instructeur de ruiter zien hoe hij of zij een probleem op zou lossen, bijvoorbeeld: ‘Oké, nu voel ik dat mijn paard iets gaat hangen in mijn hand, stuwt vanuit het achterbeen en zal ik mijn paard moeten vragen wat actiever te worden.’

Door af en toe deze techniek van hardop denken toe te passen kun je je leerling leren om zelfstandiger problemen op te lossen en bewuster te zijn van wat er gebeurt.

Laten oefenen & corrigeren
Vervolgens gaat de ruiter zijn best doen om de gegeven instructies zo goed mogelijk uit te voeren. Maar omdat we helaas niet allemaal Ankys en Edwards zijn, zal er waarschijnlijk nog ruimte voor verbetering zijn. De instructeur kan ervoor kiezen om de ruiter direct aanwijzingen te geven of om het even te laten gebeuren en achteraf de feedback te geven.

Onderzoek heeft aangetoond dat minder feedback en correcties sporters zelfstandiger maakt. Als ruiter is het immers moeilijk om te leren denken als de instructeur al het denkwerk doet. Motiveer de ruiter dus ook om zelf te denken door te vragen hoe hij of zij zelf vond dat een bepaalde oefening ging. Daarnaast is het belangrijk niet alleen te zoeken naar verbeterpunten – ook al is dat natuurlijk juist de reden dat iemand bij je komt lessen – maar juist ook de punten te benoemen die goed gingen.

anne-2

Het belonen van ruiters is net zo belangrijk als het belonen van je paard om gewenst gedrag aan te moedigen.

Een paar tips om door middel van belonen je ruiters positief te coachen uit het boek Successful Coaching van Rainer Martens:

– Beloon altijd voor de uitvoering, niet voor eindresultaat.
– Beloon meer voor inspanning dan voor het behalen van een podiumplaats.
– Beloon kleinere prestaties op weg naar een groter doel.
– Beloon ook voor life skills zoals geduld, juiste keuzes maken, omgaan met emoties zoals frustraties en tegenslag etc.
– Beloon heel vaak als je iets nieuws aan het aanleren bent.
– Beloon direct als de ruiter iets goed heeft gedaan.
– Beloon alleen als de ruiter het verdient. Niets zo vervelend als ‘goed zo’ horen terwijl je zelf weet dat het (nog) niet goed genoeg is.

Hoeveel correcties?
Door de drie stappen van instructie > laten oefenen > correctie toe te passen kun je je lessen constructief opbouwen. Het zal je helpen de ruiter voldoende richting en uitleg te geven zonder diegene te overdonderen met veel te veel instructies.

Je kunt dit vergelijken met het vasthouden van een zeepje. Je moet precies genoeg druk zetten om het vast te kunnen houden want als je te hard knijpt schiet het uit je hand. Ruiters die worden bedolven onder instructies en aanwijzingen raken vaak gespannen en zijn hierdoor minder ontvankelijk voor instructies. Door de juiste opbouw en hoeveelheid instructies en correcties te geven voorkom je dat jouw ruiters uit je hand schieten en niet meer open kunnen staan voor nieuwe informatie.

4 antwoorden
 1. Jose van hesteren
  Jose van hesteren zegt:

  Heel goed geschreven. Maar wat als je op de rechterhand verlamd lijkt te zijn. Dat ik vergeet om de buiten hand eraan te houden. Door dat ik fibromialgie heb is mijn kracht op de linkerkant minder geworden. Dus ik corrigeer mezelf maar dan gaat er ineens van alles fout.

  Beantwoorden
  • Anne
   Anne zegt:

   Hoi Jose,
   Dat moet heel erg lastig voor je zijn, knap dat je toch nog aan het rijden bent.
   Voor mij als instructeur en sport psycholoog is het het heel belangrijk om ruiters te leren om binnen hun eigen kunnen, doelen
   te helpen behalen. Ook al lijkt het soms aan de buitenkant niet zo, (bijna) iedere ruiter loopt tegen persoonlijke obstakels aan zoals bijvoorbeeld angst, adhd, blessures, overgewicht, gezondheid of emoties. Het is de kunst om daar met een positieve mindset mee om te gaan. Misschien is dit soms wel moeilijker dan het technische gedeelte van het rijden. Heel veel succes!

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Click hier als jij ook het discipline proces wilt gebruiken in jouw lessen.  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *