, ,

Succesvolle dressuurruiter zonder veel geld of talent?

Je hebt ruiters, we kennen ze allemaal, die voortdurend verdwaald lijken. Ze proberen eens een tijdje op de ene manier te rijden, dan weer op de andere. Ze hoppen van de ene discipline naar de andere, van de ene stroming naar de andere. Ze laten zich leiden door trends en enthousiaste verhalen van anderen. Ze weten niet wat ze willen, maar je kunt geen doel raken als je niet weet wat je doel is.

In deze blog geef ik je een aantal tips om doelen te formuleren en uitkomsten voor jezelf te bepalen. In de paardensport wordt heel vaak gezegd; ‘Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden’. Dat klopt. Maar wat is jouw ‘Rome’? En heb jij al helder hoe jouw weg naar ‘Rome’ er uit ziet?

Een tip hierbij is dat je je vooral niet moet laten leiden door beperkingen. Durf grote doelen te stellen. Uiteraard betekent dit niet dat je hiermee je gezond verstand dan maar aan de kant moet schuiven. Als je een Belgisch trekpaard hebt is het weinig zinvol te besluiten dat je deel wil uit maken van het A-Kader dressuur. Wat je ook probeert, dat zal niet gaan lukken.

Doelen stellen
Wie het intelligent bekijkt heeft geen grenzen aan de uitkomsten die bereikbaar zijn. Beperkte doelen creëren beperkte levens. Het is nodig te besluiten wat je wilt, want alleen op die manier kun je ook verwachten dat je het zal krijgen. Met de volgende vijf tips over het stellen van doelen kun je je uitkomst formuleren.

dinja3
Foto: Jennifer Fotografie

1. Formuleer je uitkomst in positieve termen
Zeg dus wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Dus niet; ‘Ik wil mijn paard niet kapot rijden’, maar ‘ik wil heel goed op Grand Prix-niveau dressuur kunnen rijden.’

2. Wees zo specifiek mogelijk
Wat wil je precies bereiken? Zorg ervoor dat het tijdgebonden en meetbaar is. Je moet een goede voorstelling kunnen maken van hoe jouw doel er precies uitziet, zodat je ook beter kunt inschatten wat je zal moeten doen om je doel te kunnen behalen en of je dat ook wel echt wilt behalen.

3. Zorg voor een testprocedure
Maak je een voorstelling van hoe het voelt, eruit ziet en wat er om je heen gebeurt als je je doel bereikt. Om bij het Grand Prix-voorbeeld te blijven: Hoe voelt een Grand Prix-paard onder je? Hoe ziet de ring eruit? Het publiek? Hoe klinkt, voelt en ruikt het? Hoe zou het voor jou zijn als jij daar in die Grand Prix ring reed? Hoe rijker je voorstelling is van je eindresultaat, hoe meer je je hersens bekrachtigd om je wens te realiseren.

4. Houd de zaken in eigen hand
Je uitkomst moet door jou bereikt worden en mag niet afhankelijk zijn van anderen die moeten veranderen om jou gelukkig te maken. Als je succes wilt, zul je het zelf moeten gaan halen.

5. Ga na of je uitkomst verantwoord is
Wat zijn in de toekomst de consequenties van je huidige doel? Je doel moet iets zijn wat jezelf, anderen en je paard ten goede komt. Stel dat je dan dat je Grand Prix-niveau bereikt; wat heeft het jou dan gebracht? Wat heeft het de mensen waarvan je houdt gebracht? Wat betekent dit voor je paard?

dinja
Foto: Jennifer Fotografie

Succesvolle dressuurruiter zonder geld en talent?
De ruiters die weten wat ze willen bereiken en ook echt bereid zijn daarvoor te gaan noem ik ‘de weinigen die doen’ versus de ‘velen die praten’. Binnen welke groep val jij? Er wordt heel wat afgepraat over successen of het gebrek daaraan binnen de dressuur. Maar wat doe jij er aan om de beste ruiter te worden die je kunt zijn? Welk succes heb jij voor ogen en welke offers ben je bereid daarvoor te brengen?

Vaak wordt er gedacht dat je binnen de dressuur alleen succesvol kunt zijn als je beschikt over veel talent, veel geld en een bekende naam. Onzin! Dat zijn allemaal smoezen om een gebrek aan inzet en doorzettingsvermogen te verbloemen.

Er zijn tal van succesvolle dressuurruiters te noemen die op eigen kracht heel succesvol zijn geworden. Zij hebben offers gebracht, zij hebben zich maximaal ingezet, zij hebben de passie, het vuur in zich om door te gaan daar waar anderen afhaken.

Naast de eerder genoemde tips om je doel te kunnen formuleren wil ik nog twee praktische aspecten benoemen die nog wel eens over het hoofd worden gezien op de hobbelige weg naar succes, maar die je wel zelf in de hand hebt!

Maak een plan!
Heb je geen geld? Dan moet je een plan bedenken om meer geld te verdienen, Heb je nog niet genoeg talent? Dan moet je harder, maar liever nog slimmer trainen. Is je paard niet talentvol genoeg? Dan moet je hem verkopen en zorgen dat je de beschikking krijgt over een paard dat het wel in zich heeft om met jou jouw doelstellingen te realiseren.

Dat klinkt hard. Dat is het ook. Maar zoals gezegd; als je echt succesvol wilt zijn zul je offers moeten brengen, dan moet je bereid zijn echt die prijs te willen betalen. Dat kan, afhankelijk van jouw eigen situatie, van alles zijn: afscheid nemen van je lieve, maar niet zo talentvolle paard; werk doen waar je hart niet ligt, maar waarmee je wel je die privélessen bij die goede instructeur kunt betalen; of jarenlang niet op vakantie.

dinja2
Foto: Jennifer Fotografie

Wie echt gepassioneerd is zal de kracht vinden om de juiste beslissingen te nemen en te volbrengen, ook al zijn ze soms niet leuk. Wie dit vanuit de juiste waarden en overtuigingen doet, kan vrede hebben met die beslissingen. Want als jij dat niet zo talentvolle paard wel netjes hebt opgeleid, dan sla je meerdere vliegen in één klap; je hebt gewerkt aan je eigen ontwikkeling als ruiter en je hebt waarde aan het paard ‘gereden’.

Als je het slim hebt aangepakt is het paard dan meer waard als waar je hem voor gekocht hebt. Doordat hij netjes is opgeleid kan hij wellicht als een fijn leerpaard dienen voor iemand ander. Jij kan voor het geld wat je vangt weer een lager opgeleid, maar kwalitatief iets beter paard kopen en een ander kan mogelijk nog jaren plezier hebben van jouw paard.

Het kan zijn dat je dit proces dan wel eerst een paar keer moet herhalen voordat je een echte topper kan kopen. En bij tegenslag (je paard wordt kreupel of ziek nog voordat je hem kunt verkopen) begin je dit proces weer van vooraf aan. Net zolang tot je over het juiste paard beschikt. Dit blijft natuurlijk een voorbeeld van een ‘strategie’. Er zijn altijd meerdere wegen te bewandelen. Aan jou de keuze. Wil je echt geen afscheid nemen, dan zul je een ander plan moeten bedenken.

Mindset
Het tweede aspect is mindset. Als je een succesvolle ruiter wilt zijn, moet je ook kunnen omgaan met tegenslagen en het nemen van moeilijke beslissingen. Je zal dus de juiste mindset moeten hebben en weer moeten opkrabbelen na een tegenslag. Reed je het ene moment nog vooraan mee in de subtop, het andere moment heb je alleen nog maar de beschikking over een paard waar nog heel werk in gestoken moet worden voordat je überhaupt de wedstrijdring in kunt gaan.

jasmijnJe kunt daarover gefrustreerd raken of misschien zelfs wel in de slachtofferrol vervallen. Of je past je planning aan en vindt uitdaging in de huidige situatie. Dat zeg ik nu misschien even heel makkelijk, maar natuurlijk is dat een zwaar proces. Het is nu eenmaal zo dat als je echt succesvol wilt zijn en bovengemiddeld wilt presteren, je de knop om moet zetten en acties zal moeten nemen die de meeste mensen niet zouden nemen. Maar het hebben van een plan is een must. Succes komt niet toevallig op je pad.

21 antwoorden
 1. Stephanie
  Stephanie zegt:

  Wat een leuk stuk! Doelen stellen is zo belangrijk! Helaas blijven de financiën in de paardensport en enorm groot (belangrijk) onderdeel. Maar blijven dromen en er hard voor werken: (en soms doelen bijstellen ;)) dan kom je er wel!

  Beantwoorden
 2. Laura
  Laura zegt:

  Wat mooi omschreven dat je veel kan leren en de liefde voor de sport belangrijk is. Vroeger deed ik ook aan windsurfen. Mijn vader leerde mij dat het niet ging om dure spullen, maar dat een ieder goed kan leren surfen op oude spullen. Uiteindelijk spaarde ik voor nieuwe spullen en bleef ik weliswaar voor de fun varen, de balans leerde ik op de oude spullen.

  Beantwoorden
 3. Linda
  Linda zegt:

  Ik had mijn doel op L2 gezet met m’n D pony bij de paarden. In 2014 zijn we zelfs Groningskampioen geworden in het M2 outdoor. Nu rijden we succes vol in het Z1 bij de paarden en maken binnenkort de overstap naar z2. Mijn doel hebben ik dus bij gesteld naar ZZL met m’n knapperd. Maar we gaan niet gehaast en nemen de tijd.
  Maar ook heb ik geen sponsor en moet hard werken om m’n pony te kunnen onderhouden, die ook nog eens zomereczeem heeft.

  Altijd als ik op wedstrijd ga rij met plezier en geniet ervan!

  Beantwoorden
 4. Renske van Beek
  Renske van Beek zegt:

  Jammer dat succesvol inherent is volgens deze column aan hoog in de dressuur rijden. Ik vind je namelijk ook succesvol als jij je niet zo getalenteerde paard goed opleid en netjes voor elkaar hebt. Daar kom je misschien niet mee in de grand prix, maar volgens mij ben je dan toch wel succesvol.

  Beantwoorden
 5. Djura
  Djura zegt:

  Ik heb altijd een doel in ogen. Nu bezig met een groen paard. Ben nog maar een B ruiter. Kan geen eigen paard permiteren en zit straks waarschijnlijk weer in de ww. Momenteel geen auto en moet die steeds lenen om naar het paard te kunnen gaan.
  Natuurlijk moet iemand zich niet de hoop opgeven als de passie brandt en verder wilt komen. Alleen zijn andere factoren ook belangrijk om niet te vergeten. Ik ben altijd afhankelijk van iemand anders of ik een paard mag rijden en uiteindelijk mag uitbrengen.
  Huur gas en elektrisch moet ook betaald worden.

  Beantwoorden
 6. Jenny Veenstra
  Jenny Veenstra zegt:

  Ik ben heel blij met je stuk Jasmijn! Ik ben een van de mensen die zonder sponsors en zonder financiele steun van wie dan ook de Grand Prix bereikt hebben. Daarvoor heb ik hard gewerkt, veel gelaten en ook veel voor teruggekregen.
  Het gaat om denken in mogelijkheden ipv onmogelijkheden, nooit zomaar “nee” als antwoord accepteren en jezelf niet door een paar tegenslagen uit het veld laten slaan. Een winnaar is een verliezer die nooit opgegeven heeft!

  Beantwoorden
 7. Smiley
  Smiley zegt:

  Ik ben het in grote lijnen heel erg eens met dit artikel, echter maakt geld hebben het wel gemakkelijker. Uiteraard zullen de “rijken” ook talent moeten bezitten, keuzes moeten maken en offers moeten brengen, maar ze rijden wel vaak op jonge leeftijd, zonder ooit een stal gemest te hebben op de beste, door de beste opgeleidde paarden. Niks mis mee en had ik het geld zou ik waarschijnlijk hetzelfde doen, maar het betekent wel dat geld een zeer groot aandeel heeft in onze sport. En laten we eerlijk zijn… Geld, daardoor goede paarden, daardoor icm wat talent goede resultaten maakt naam en daarmee een zeer positieve opwaartse spiraal, die voor de meeste niet of zwaarbevochten pas komt.

  Beantwoorden
 8. mies
  mies zegt:

  Zo daar sla je de spijker op zijn kop! Helemaal waar!
  Met mijn eigen paard heb ik zelf succesvol Z1 gereden en net onze eerste wissels gesprongen, helaas kreeg zij 3 jaar geleden allerlei blessures. Ik heb haar nog steeds thuis, de wedstrijden zijn klaar met haar, helaas. Enkele maanden geleden hebben we weer onze eerste galopjes gemaakt en het gaat steeds beter!

  Inmiddels rijd ik 3 paarden van anderen bij waarvan ik er 1 op korte termijn ga starten en bij 1 is dat uiteindelijk wel het doel, maar daar zit nog veel werk in.
  Verder heb ik ook 3 baantjes en doe ik af en toe aan vrijwilligerswerk (binnen de paardensport). Dit alles buiten mijn HBO opleiding.

  Hard work will pay off!
  En natuurlijk geniet ik er zelf ook erg van 🙂

  Beantwoorden
 9. bert debets
  bert debets zegt:

  LS.

  Alles goed en wel,maar Laura heeft zeker gelijk. In de paardensport is een van de belangrijkste voorwaarden geld. Verder is intellegentie van belang. U leest het goed. Ja intellegentie is van fundamenteel belang. Iemand die niet intellegent genoeg is om te begrijpen wát er verteld wordt, zal nooit kunnen goed paardrijden. Dan is van belang een andere vorm van intellegentie: motorische intellegentie. Als je lichamelijk niet in staat bent om een paard fatsoenlijk te kunnen begleiden. Stop en ga uitrijden. Jouw lichaam ontwikkelt het lichaam van het paard. Jouw bekkenstand bepaalt de bekkenstand van het paard. Als je niet de rug van een paard kunt volgen,ben je tegen je paard. Je bent óf voor het paard óf tegen. Er “iets ” tussen kan NIET!

  bd.

  Beantwoorden
 10. Colinda
  Colinda zegt:

  Goed stuk, zeer herkenbaar. Mijn dochter Tessa ook zonder financiële middelen heeft maanden verdriet gehad omdat ze haar grote vriend Rambo, opgeleid tot in het ZZ-L heeft verkocht omdat ze voor Rambo geen mogelijkheden zag om hogerop te komen. Nu heel blij met haar Echt Wel en ook een jaar lang in hem blijven geloven omdat zij wist dat de blessure goed ging komen. Nu in het Z niet onverdienstelijk aan het starten en met het idee dat ze nog veel verder gaan komen.
  Andere dochter Minoek ook zeer verdienstelijk gereden maar twee maanden geleden het paardrijden opgegeven voor een nog grotere droom. Internationaal model. Zeer veel respect voor beiden omdat ze allebei moeilijke en pijnlijke beslissingen hebben moeten nemen, en er zeker ook nog gaan komen.

  Beantwoorden
 11. Laura
  Laura zegt:

  Goed stuk Jasmijn. Het heeft mij nooit aan doorzettingsvermogen ontbroken, heb ook altijd allerlei banen gehad om de sport te kunnen betalen, heb diverse paarden opgeleid. Er een paar kunnen verkopen, en dan weer verder oo een eigen fojprodukt…..helaas ook een aantal keren pech gehad. Ben nu 65 jaar en het hoogste niveau dat ik heb bereikt Is ZZlicht nog bij de Subtop. Ook Z springen en Z sgw met een paard gestart dat ook Z2 dressuur liep, helemaal zelf opgeleid. Waar het bij mij aan ontbrak? Geld…. Omdat mijn man absoluut niets met paarden heeft. Wij ook 2 dochters kregen die pony reden. En een parttime baan als huismoeder voor mij het hoogst haalbare werk was. Spijt? Een beetje, ik had graag ook willen kunnen passaferen en piafferen, mijn vorige merrie staat bij de gehandicapten omdat ze afgekeurd werd voor de hogere dressuur. Die heeft wissels om de pas gedaan en een stukje piaff…boid ze zomaar aan, dat was kicken! Haar zoon van nu bijna 7 jaar rijd ik nu en ik hoop dat ik daarmee nog eens de Prix st. George mee kan starten als hij heel blijft! Het is mijn laatste paard, gezien mijn leeftijd zit veel meer er niet meer in, hoop dat mijn lijf het nog een paar jaar uit houdt!

  Beantwoorden
  • jasmijn
   jasmijn zegt:

   Als ik dat zo lees dan ben je toch succesvol? Je hebt het maximale wat er voor jou in zat uitgehaald. Dat is toch mooi? En je bent nog niet klaar want je hebt nog steeds een uitdagend doel. Succes is niet per definitie de gp of de os. Succes is het maximale eruit halen wat er in zit. En dat doe je vooral voor jezelf 😉

   Beantwoorden
   • Laura
    Laura zegt:

    Jasmijn ik heb plezier in het werken met mijn paarden en daar gaat het volgens mij ook om. Natuurlijk is het leuk als je ver kan komen, en dan helpt wat meer geld echt wel mee. Ik ben nogal veeleisend met bijv. een zadel en hoofdstel, zelfs dekens wil ik van een kwaliteit die mijn paard niet hindert. Heb al zoveel narigheid gezien door verkeerde spullen! Dus gaat mijn pensioen elke maand schoon op aan stalling, verzekering, hoefsmid, dierenarts, inschrijfgeld, benzine, onderhoud trailer, en natuurlijk moet er straks vervanging komen voor onze nu 8 jaar oude auto die nu olie gaat gebruiken…..er met wel weer een trailer achter kunnen, ik blijf rijden en starten zolang mijn lichaam en dat van mijn paard het aan kan……o ja, heb woensdag nog een leuke rijbroek gescoord voor €30 in een tweedehands winkel ????

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *