,

Tong uit de mond: waar, wanneer en hoe? (deel 3)

Natascha van Eijk, zelf bitfitter en behandelt paarden volgens de symmetiemethode, heeft een paard gekocht met een tongprobleem. In deze blogserie neemt ze ons mee in hoe zij bij haar paard PT uitzoekt waar het tongprobleem vandaan komt en of er een oplossing voor is. Lees hier deel 1 en deel 2.

Kun je met een ander bit een tongprobleem oplossen? Een vraag die veel aan me gesteld wordt en een vraag die eigenlijk een kant en klare oplossing verwacht als antwoord. Het goede nieuws: Het antwoord kan ja zijn!

Maar om deze vraag echt goed te beantwoorden moet eerst duidelijk zijn wat het probleem is. Maar hoe duidelijk heb je dit probleem al ingekaderd?

Vaak kun je door het ‘probleem’ duidelijk in kaart te brengen al de slagingskans van een mogelijke oplossing inschatten. Als iemand dus aankomt met de vraag over een tongproblemen, komt er niet meteen een oplossingsantwoord ‘ja, probeer dit bit.’ Nee er komen eerst wedervragen.

Als het moeilijk is om op deze vragen te antwoorden heb je eigenlijk het probleem nog niet duidelijk in beeld gebracht. Hieronder het een voorbeeld in stappen om het probleem bij mijn paard PT duidelijk te krijgen.

1) Wanneer steekt je paard de tong uit?
2) Naar welke kant?
3) Is dit altijd dezelfde kant?
4) Is het altijd met rijden of bij bepaalde oefeningen?
5) Doet hij het ook met longeren met bit?
6) Wat als hij stilstaat en je bijvoorbeeld het bit indoet?
7) Heb je al eens bitloos gelongeerd en doet hij het dan ook?
8) Al eens bitloos gereden?
9) Wanneer doet hij het het minste/ is het weg?

Afhankelijk van de antwoorden op de vele vragen die je kunt stellen, krijg je het probleem beter in kaart. Zo kom je dichter in de richting van een mogelijke oplossing, maar kun je ook tot de conclusie komen dat er soms niks aan gedaan kan worden.

inspiratieboek-nataschaToepasselijke quote voor dit probleem uit het Inspiratieboek

Er zijn paarden die rommelen met het bit in de mond of die de tong uit de mond doen, gewoon om de simpele reden dat ze een bit (welke dan ook) in de mond niet prettig verdragen, net zoals er mensen zijn die geen zonnebril op hun neus verdragen.

Deze paarden zie je dan ook bitloos enorm verbeteren, ook in het lichaam omdat het ongemak is weggenomen. Bij Paardensymmetrie’s Tod zit het iets ingewikkelder en dat maakt het ook weer een leuke casus. Hier de antwoorden met betrekking tot PT van de bovenstaande vragen.

1) Wanneer steekt je paard de tong uit?
Met rijden. (dit zegt namelijk iedereen, bij de antwoorden die volgen zie je dat het niet alleen met rijden is)
2) Naar welke kant?
Naar rechts
3) Is dit altijd dezelfde kant?
Voor 90 procent wel ja
4) Is het altijd met rijden of bij bepaalde oefeningen?
Niet altijd, als we linksom gaan rijden vrijwel altijd, rechtsom soms ook niet, wel vaak. In de galop linksom altijd. En bij ongelijke teugeldruk.
5) Doet hij het ook met longeren met bit?
Ja, vooral linksom met aangaloperen, maar het wordt met longeren al minder in het drafwerk voorwaarts neerwaarts.
6) Wat als hij stilstaat en je bijvoorbeeld het bit indoet?
Als ik een te dik bit indoe, zie je meteen de tong en heel af en toe ook als hij relaxed is zoals hieronder op de foto.
7) Heb je al eens bitloos gelongeerd en doet hij het dan ook?
Ja, als ik buiging vraag.
8) Al eens bitloos gereden?
Ja, het is lastiger om PT correct het lichaam te laten gebruiken, maar bij buiging in het lichaam is het tongprobleem nog steeds aanwezig. Al is het wel minder, maar ook de buiging is minder.
9) Wanneer doet hij het het minste/ is het weg?
Als hij in zijn eigen houding mag lopen zonder buiging, met holle rug, hoofd omhoog en geen contact met de teugels. En ik heb hem ook al eens met de tong naar binnen gehad toen hij na lang losrijden eindelijk los ging aanvoelen in het lichaam. Alleen had ik achteraf gezien te lang gereden, want de dag erna was hij zo stijf dat hij bewoog als een oude krant.

ptTerug naar de meest gestelde vraag: Gaat een ander bit dit tongprobleem oplossen?
Nee.

Het kan wel helpen. Omdat PT met een te dik bit meteen de tong naar buiten steekt aan beide zijden, is het wel van belang dat het bit niet te dik is en past bij de mond. Tevens wil je in de mond de drukverdeling zo gelijk mogelijk houden. Dit doe je uiteraard als ruiter, maar ook een bit kan schelen in de drukverdeling van de mond.

De antwoorden wijzen te veel op lichamelijke problemen, gezien hij ook bitloos de tong naar buiten gooit. Bitloos rijden geeft voor PT geen verbetering. Is in de eigen houding laten lopen een optie?

Nee, want dan wordt het lichaam niet correct genoeg gebruikt om mij als amazone te dragen en dit gaat zeker ook ten koste van de gezondheid van het paard.

Dus de conclusie op dit moment:
PT heeft een dikke tong en weinig ruimte in de mond, dus een dun bit is belangrijk. Er is iets lichamelijks wat hem triggert om de tong naar buiten te gooien en het wijst op ongemak in het lichaam. Volgende keren ga ik daarom ook de diepte in met wat we in het lichaam van PT tegenkomen. Wordt vervolgd!

4 antwoorden
 1. brenda
  brenda zegt:

  mijn paard trekt vaak zijn tong over het bit zodra ik met stang en trens rijdt, vele verschillende geprobeerd en niets veranderd op de lange termijn komt het telkens terug , niet dagelijks maar wel wekelijks komt het terug . Zodra ik met hem op gewone trens of bitloos rijdt is het probleem geheel weg . Zou je mij een idee kunnen geven wat ik eraan kan doen ??

  Beantwoorden
  • Natascha van Eijk
   Natascha van Eijk zegt:

   Zoals in t artikel aangegeven zou ik eerst nog specifieker in kaart proberen te krijgen wanneer t probleem zich voordoet, ik zou de mond op schade checken van de bitten en in ieder geval kijken of je de juiste pasvorm van de stang hebt. Meestal kom ik in dit soort gevallen toch schade tegen, kleine plekjes die de stang steeds onprettiger maken gedurende dagen dat je er mee rijdt. Hangt de stang op de goede hoogte? Weet je dit niet haal er dan iemand bij die je hiermee kan helpen. Veel mensen rijden met een stang net als bij de trens met wisselende druk op 1 kant. Een stang werkt anders in en vraagt gelijke drukverdeling, minder druk en een stille hand. Als je niet met stang hoeft te rijden (internationaal of junioren) kun je er gelukkig ook voor kiezen de stang weg te laten.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *