,

De wil om te leren. Durf jij “het” te vragen?

Als je een doel stelt, zijn er nog veel onduidelijkheden over hoe de weg er naar toe eruit gaat zien. Die onzekerheid kan je tegenhouden om er in de eerste plaats aan te beginnen of om minder ambitieuze doelen te stellen.

Echter, mensen die heel succesvol zijn, denk aan bijvoorbeeld topsporters, laten zich niet tegenhouden door die onzekerheid en richten hun vizier op ambitieuze doelen. Zij weten wat ze willen, realiseren dat er nog veel werk verricht moet worden voordat ze hun doel kunnen bereiken, maar storten zich daar vol overgave op.

Die mindset heeft mij geïnspireerd om ook voor mezelf een meer ambitieus doel te stellen en daar echt in te geloven en voor te gaan. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog geen idee heb hoe de weg er naar toe uit zal gaan zien. Nu kan ik gewoon gaan beginnen, maar misschien is het wel zo verstandig om eerst in kaart te brengen hoe ik denk dat mijn traject er uit komt te zien. Zo zegt de Amerikaanse ondernemer Brendon Burchard: ‘The time to have the map is before you enter the woods.’

dressuur

Een kaart maken

Het is volgens Burchard handig om een plan te maken; een kaart van de weg die je zal moeten afleggen. Om dat te kunnen doen, moet je al veel over jezelf, je paard en je doel weten. Zo moet je weten wat je huidige niveau is, waar je aan moet voldoen als je je doel wilt behalen en welke stappen je moet gaan nemen.

Het is ook verstandig om de valkuilen, oftewel de doodlopende weggetjes, in kaart te brengen. Als je die namelijk in gedachten houdt, is de kans kleiner dat je die weggetjes in zult slaan als je ze tegen komt.

Wanneer je zo’n kaart aan het maken bent, kom je er al snel achter dat er veel plekken zijn die je nog niet kunt invullen, simpelweg omdat je de kennis en vaardigheden mist. Zo weet ik bijvoorbeeld nog niet goed hoe ik bepaalde oefeningen moet uitvoeren en hoe ik mijn paard er op moet gaan voorbereiden. Denk hierbij aan het rijden van halve pirouettes of een zigzag appuyement. Aan welke basisvoorwaarden moet worden voldaan om op een later moment zo’n oefening te kunnen rijden? Op zich best handig om te weten als je die oefeningen over een jaar wilt beheersen…

De wil om te leren

Om daar achter te kunnen komen, of om er in ieder geval meer over te weten te komen, moet je echt een wil hebben om te leren. Natuurlijk leer je al heel veel door de lessen van je trainer, maar er doen zich zo veel meer situaties voor waarin je kunt leren die we misschien wel onbenut laten. Denk bijvoorbeeld aan het bijwonen van clinics als toeschouwer of te paard, het bekijken van het losrijden van goede ruiters op het wedstrijdterrein, het rijden van oefendressuur en ga zo maar door.

Dat zijn de gangbare manieren waarop we meer te weten kunnen komen over hoe je jezelf als ruiter kunt verbeteren. Maar je kunt meer doen dan dat, maar ik moet je wel waarschuwen, want het kan wat confronterend zijn! Want wat dacht je van het gewoon op de man af vragen? En dan niet alleen aan je trainer, maar ook aan je stalgenoten en andere mensen die serieus met de sport bezig zijn?

Stel je bijvoorbeeld wel eens vragen, zoals:

Ik vind het lastig om mijn paard gesloten te houden in de overgangen. Hoe zou jij dat oplossen?

Kun jij misschien zien of ik zo wel recht zit?

Mijn paard heeft de neiging om zijn achterhand iets naar buiten te zetten. Heb jij misschien enig idee hoe dat zou kunnen komen en hoe ik dat kan verbeteren?

overleg-trainer2

Ik besef me dat ik zulke vragen eigenlijk nooit stel, terwijl ik genoeg vragen heb waar anderen mij mee zouden kunnen helpen. Het is ook wel een beetje eng. Soms heb je een vermoeden dat iemand een andere mening heeft over hoe je iets moet oplossen, maar durf je er niet direct naar te vragen.

Het is natuurlijk ook niet zo vreemd dat we niet altijd om de mening van een ander vragen, want die mening kan soms heel confronterend zijn. Maar als je bedenkt dat je je hele leven lang blijft leren, je je identiteit als persoon niet verleent aan hoe goed je als ruiter bent en je jezelf wilt ontwikkelen, dan kun je het ook als iets heel positiefs beschouwen.

Tijd voor een ‘Challenge’!

Het besef dat ik nog heel weinig weet over het traject dat ik moet afleggen om mijn doel te kunnen behalen, heeft mij doen realiseren dat ik meer op ‘ontvangen’ moet gaan staan en meer kansen moet aangrijpen om te leren.

Dus ik bedacht me om een challenge aan te gaan. Ik ga gewoon een aantal mensen vragen of zij een tip hebben voor het behalen van mijn doel. Een tip in de vorm van wat ik kan verbeteren om mijn doel te kunnen halen.

Nu was ik wel zo ‘dapper’ om dit lekker via WhatsApp en de SMS te doen. Hopsakee.. de vragen waren zo verzonden. En dan komen er reacties. Toch best een spannend moment kan ik je vertellen.

Het resultaat nadat ik vijf mensen heb gevraagd:

* Ga je niet te veel focussen op de oefeningen en het rijden van ‘kunstjes,’ zoals de wissels waar je het laatst over had. Houd de basis goed voor ogen, want als je die goed hebt, gaan de oefeningen vanzelf;

*Een valkuil als je je te veel bezighoudt met het sluiten van je paard in draf en galop, is dat de voorwaartse drang verloren gaat. In draf breken ze achter het zadel en gaat de gedragenheid eruit. De galop gaat in tweeslag en de wissels mislukken;

* Als je moeite hebt met het naar voren denken tijdens het halthouden, rijd dan eens weg voordat je paard echt stilstaat;

* Ik zou het niet weten, ik vind dat je aan alle kanten goed bezig bent, zowel voor Bal (Balthasar, red.) als met je jezelf;

* Ik denk dat bij jou het aandachtspunt vooral ligt in het sneller maken en houden van je paard op kleine hulpen. Begin altijd met een kleine hulp en geef pas een grotere hulp als er geen of te weinig reactie komt. Geef de hulp ook weer niet zo groot dat hij van het achterbeen afloopt. Houd de sessies kort, zodat jullie beiden wat meer focus en gevoel kunnen vasthouden;

* Houd je paard ook vooral los van voren en iets hoger ingesteld;

* Ik weet echt niks! Ik vind het lastig om te bedenken;

* Werk aan je souplesse en coördinatie in met name je rug, schouders en bekken;

* Je moet meer rust en focus creëren en houden tijdens het rijden;

* Je lichaam moet meer in samenhang komen met je paard en dus meer afgetraind worden/zijn;

* De algemene basisafrichting van het paard en jouw rijtechnische vaardigheden verder uitwerken en bevestigen.

De reacties hebben me absoluut geholpen om weer een stapje verder te komen. In sommige gevallen is het net weer even de reminder die je nodig hebt. Ik kan je vertellen dat ik er eigenlijk best een heel goed gevoel van kreeg!

Ik ben in ieder geval van plan om meer vragen te gaan stellen om meer te kunnen leren. Er doen zich zoveel situaties voor buiten onze eigen training om waarin we meer kunnen leren die we eigenlijk onbenut laten. Het is een knop die je moet omzetten.

De antwoorden die je krijgt kunnen heel confronterend zijn. Je hoeft het er niet altijd mee eens te zijn, maar het zet je toch aan het denken. Zal diegene dan toch gelijk hebben?

Ik weet nog goed dat John Swaab in een blog vertelde: ‘je moet op ontvangen staan, in plaats van zenden.’ En daar sluit ik mij helemaal bij aan. Ik besef me dat ik niet genoeg op ontvangen stond en ga proberen om dat te verbeteren. Doe jij met me mee? En durf jij ook de challenge met jezelf aan te gaan? En oja, het is nog wel de bedoeling dat je dan ook daadwerkelijk iets met de tips doet! 😉

Met dank aan Malene, Mirjam, Jasmijn, Kelly en Marlon voor het delen van hun tips!

5 antwoorden
 1. Gabi
  Gabi zegt:

  Goed bezig hoor! Hou bij dit alles echter het management van je paard (zijn gezondheid en mentale toestand) goed in de gaten. Het management van je paard zorgt er voor dat hij bij de weg die je uitstippelt fit en gezond blijft. Dus doe op tijd een pasje terug of maak even pas op de plaats. Succes.

  Beantwoorden
 2. Marielle
  Marielle zegt:

  Hoi, goed stuk weer! Ik merk dat mensen niet zomaar wat durven te zeggen. Je voelt dat ze naast de kant dingen zeggen en ik vraag dan meestal joh als je iets ziet zeg het dan, ik wil dat graag horen. Als ze dan een tip geven is het aan mij om er iets mee te doen, kan het allicht proberen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden denk ik dan! Ik sta ook wel eens langs de kant en zie dan iets en vraag dan altijd of ik iets mag zeggen. Vaak mag dat en blijkt het nog te werken ook voor die combinatie! Super vind ik dat. Ik durf te vragen!!

  Beantwoorden
 3. Signe
  Signe zegt:

  Dapper! En inderdaad, je moet op ontvangen staan. Dat is het moeilijkste van deze challenge\uitdaging denk ik.
  Gelukkig hoef ik niet meer haha, ik heb al om hulp gevraagd recent. Ik weet dat je vanaf de grond meer ziet dan midden in het zadel terwijl je in gesprek bent met je paard. En ook in dat gesprek moet je zorgen dat je op ontvangen staat. Soms zegt je paard je al wat je moet doen…
  Mooi om de verschillende reacties te zien, allemaal nuttig, allemaal positief verwoord. Laat je ons weten welke voor jullie een verschil heeft gemaakt?

  Beantwoorden
  • Conny
   Conny zegt:

   Het zijn allemaal goede punten waar ik wat aan heb. Nu is het wel zo dat de één mij meer heeft zien rijden dan de ander en dus ook iets meer informatie heeft. Wat mij op dit moment erg helpt is het vinden van de rust en dus om bij mijn gevoel te blijven. Dat vind ik wel een lastige, zeker als ik met mijn onderbeen mijn paard sneller moet maken, maar tegelijkertijd rustig moet blijven in mijn lichaam. Ik wil soms te ‘druk’ worden met het rijden, waardoor ik juist mijn paard in de weg zit.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *