Weet jij wanneer je paard rugpijn heeft? Onderzoek betwijfelt dat

Een veelvoorkomende kwaal onder rijpaarden zijn rugblessures. De mate waarin rugblessures onder rijpaarden voorkomen varieert volgens wetenschappelijke onderzoeken van 27 procent tot zelfs 100 procent (!). Maar een rugblessure en, als gevolg daarvan, rugpijn is niet eenvoudig te constateren. Want hoe weet je nu of je paard rugpijn heeft?

Vaak tonen paarden het niet heel duidelijk als ze pijn hebben. Zo wordt agressie ten gevolge van pijn vaak verward met een “gedragsprobleem” of als paarden door pijn onder het werk uit proberen te komen of anders op hulpen reageren, dat ze niet werkwillig zijn.

verzet

We denken vaak te weten hoe onze paarden zich voelen en sommige paardeneigenaren “weten” zelfs wat hun paard denkt, maar de realiteit is dat het vaak moeilijk in te schatten is. En dat is recentelijk door een onderzoek maar weer eens bevestigd.

Hoe goed kunnen wij rugpijn inschatten?
Veel onderzoeken baseren de aanwezigheid van rugpijn bij rijpaarden op de bevindingen van paardeneigenaren, maar hoe betrouwbaar zijn die als het moeilijk is om in te schatten of een paard rugpijn heeft? Misschien is het aandeel paarden dat rugpijn heeft wel veel hoger dan in de meeste onderzoeken wordt aangenomen?

Een recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Rennes, heeft gekeken naar hoe betrouwbaar onze bevindingen nu daadwerkelijk zijn. In het onderzoek werden de eigenaren van 17 maneges gevraagd om een enquête in te vullen over de status van de ruggen van hun paarden. Er werd gekozen voor manegepaarden, omdat deze groep paarden eerder rugblessures ontwikkelen en de paardeneigenaren professionele paardenhouders zijn. In totaal werden 161 enquêtes ingevuld. Vervolgens werd er een veterinair onderzoek gedaan naar de ruggen van de paarden en werden deze resultaten vergeleken met de resultaten van de enquêtes.

paardenfysio

En wat bleek?

In veel gevallen werd rugpijn niet herkend en onderschat. De paardeneigenaren gaven aan dat ze dachten dat van alle paarden, in totaal 19 paarden (11,8%) rugpijn hadden. Echter, uit het veterinaire onderzoek kwam naar voren dat dit 80 paarden (49,7%) bleken te zijn!

Er bleek tussen de maneges wel een verschil te zijn in het aandeel paarden met rugpijn én hun verwachtingen. Zo dachten de maneges waar rugpijn het meeste voorkwam vaak dat ze juist minder paarden met rugpijn hadden, terwijl maneges met weinig rugproblemen juist het probleem overschatten. Zij dachten dus dat de rugproblemen vaker voorkwamen dan het geval bleek te zijn.

Waarschijnlijk zijn deze maneges het meest bezorgd over de gezondheid van hun paarden en wordt er de meeste aandacht besteed aan het welzijn van de paarden, waardoor rugproblemen worden voorkomen.

Foto door Sharon PackerSchakel professionele hulp in
We kunnen concluderen dat het herkennen van rugpijn niet zo eenvoudig is, zelfs niet voor professionele paardeneigenaren en dat de kans groot is dat het aandeel paarden met rugpijn groter is dan in de meeste onderzoeken is aangenomen.

Houd dit in je hoofd als je ander gedrag bij je paard ontdekt. Indicatoren van rugpijn zijn een toename in agressie, verandering in de houding van het paard en een verandering in gedrag tijdens het rijden.

Schakel bij enige twijfel professionele hulp in en laat je paard nakijken. Liever dat je een expert te snel laat komen en dat er geen behandeling nodig blijkt te zijn, dan dat je er achter komt dat je hebt doorgereden op een paard met (rug)pijn en zijn signalen hebt genegeerd. Of nog erger, hebt afgestraft.

Hoe vaak laat jij je paard nakijken? En wel eens gehad dat bleek dat je paard ergens pijn had zonder dat je het door had of dat je dacht dat zijn veranderde gedrag te wijten was aan een gedragsprobleem?

Bron: Lesimple et al (2013). Comparison of clinical examinations of back disorders and humans’ evaluation of back pain in riding school horses. Veterinary Research, (9), 209

11 antwoorden
 1. Marielle
  Marielle zegt:

  Ik denk dat mijn paard rugpijn heeft.Ze is gevoelig op haar rug als ik poest of druk uitoefen.Ook loopt ze weg voor het zadel en heeft ze singel dwang.
  Over 2 weken komt er een osteopaat.
  Kan natuurlijk ook zijn dat het zadel niet goed (meer) past.

  Beantwoorden
 2. melissa
  melissa zegt:

  Ik rijd sinds kort een paard van 7 jaar met Kissing Spines graad 4. (Hij zou naar Amerika gaan voor een bedrag waar je ook een leuk huis voor kunt kopen) Hij is door vele handen gegaan en uiteindelijk heeft de 4e eigenaar hem aan ons verkocht omdat ik niet wou dat hij toch voor de dressuursport ingezet zou worden en over 2 jaar totaal af zou zijn. Met de dierenarts, osteopaat en homeopathie hebben we getraind( oefeningen, spuiten en gelongeerd met de goede middelen) en kunnen geen enkele aanwijzing vinden dat hij pijn zou hebben. Ik vindt het heel erg als een dier pijn heeft, dus ik heb verschillende dingen geprobeert ( drukken op de plek van de KS, zonder zadel rijden enz) maar hij laat aan niks merken dat die pijn heeft! We hebben een aangepast zadel laten maken met een hoge boom en een breed zitvlak zodat er geen druk op die plek is. Rijd hem nu sinds een paar weken en leer hem aan om niet meer diep en rond te rijden ( dat is hem ingeprent met inrijden en daardoor dus KS gekregen) en gewoon aan de lange teugel te ontspannen. Dit doet hij heel goed! Ik ben voorzichtig met hem, maar ik merk aan alles dat hij juist wil presteren! Hij wil alles doen en leren en verveeld zich als we gewoon rondstappen. Tja, ik weet het niet, maar ik denk dat als zijn rug ontspannen blijft en ik de goede oefeningen voor zijn rug blijf doen, we toch nog normaal kunnen rijden! Graad 4 is eigenlijk zo erg dat je niet zou kunnen rijden, maar mijn paard laat merken dat die het fijn vind om te rijden! Altijd vriendelijk, nieuwschierig, werkwillig en geen van de symptomen van KS. Wat vinden jullie?

  Beantwoorden
  • Conny
   Conny zegt:

   Ha Melissa, bedankt voor je reactie! Ik vind dit altijd wel een moeilijke situatie. Soms uit een paard pijn met slechts hele subtiele signalen die we over het hoofd kunnen zijn. Daarnaast zijn het zulke trouwe, meewerkende dieren dat ze zich mogelijk over (lichte) pijn heen zetten. Ik ken het paard en de situatie uiteraard niet, maar als het paard door dierenartsen wordt afgekeurd voor de sport en wordt afgeraden om niet bereden te worden, dan zou ik daar ook niet aan beginnen hoe moeilijk dat ook kan zijn. Maar nogmaals, ik ken je paard en de situatie niet, dus ik kan daar ook niet goed over oordelen. In ieder geval heel veel succes.

   Beantwoorden
 3. Jelle Hoorens
  Jelle Hoorens zegt:

  Dit kan ik als paardenosteopaat zeker beamen. Er wordt nog te weinig kennis overgedragen ivm de gezondheid en welzijn van paarden, paardeneigenaren en ruiters/amazones zouden hier nog meer over geïnformeerd moeten worden reeds van in het begin.

  Beantwoorden
 4. Josefien
  Josefien zegt:

  Op onze manege hebben we ook een paar paarden met duidelijke rugpijn en wordt er niks aangedaan! Mijn lievelingspaard vloog me laatst aan toen ik met het zadel binnenkwam. Ze zouden manegekinderen les moeten geven over het weghalen van rugklachten, want die manege zelf doet het niet!

  Beantwoorden
 5. Mayra
  Mayra zegt:

  Mijn dochter rijdt op een manege met 4 sterren, maar er loopt niet 1 dier waarbij alles past.
  Zadels schuiven of klapperen, te lange singels, te grote zadeldekjes, te lage neusriemen, te hoge of te brede bitten, krappe frontriemen.
  Ik erger mij rot. De pony’s bokken, halen uit bij aansingelen.
  Voor inschrijving was het mij niet opgevallen.
  Ik al wel kritiek geuit, dan ontkent de eigenaresse, zegt dat het past, een aantal weken later zijn er toch veranderingen te zien en de beestjes lopen beter. Maar dan zie ik weer, onverzorgde hoeven, etc.

  En dan wel een galopbaan buiten aanleggen….
  Ik snap het niet, wil je als manege eigenaar niet het allerbeste voor de dieren die je brood opleveren?

  Beantwoorden
 6. DressageDrillingMan
  DressageDrillingMan zegt:

  Etnisch zuiveren..en dan heb ik het over dat klootjesvolk wat dit artikel heeft meedoen helpen tot stand komen.Een groot leger van kwakzalvers heeft zich kunnen ontwikkelen onder enorme kudde paarden bezitters in de afgelopen 25 jaar die als excuus werden ingezet voor het niet kunnen trainen en beleren van een paard.De rug problemen’als die er al waren’zijn nooit minder geworden..de gedragsproblemen des te meer. Schone grusse

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *