Zittend werk? Let dan op deze houding tijdens paardrijden

Zitten wordt het nieuwe roken genoemd. Diabetes, hart- en vaatziektes en mogelijk zelfs kanker kunnen een gevolg zijn van langdurig zitten. En met een Nederlandse bevolking die volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau gemiddeld 7,4 uur per dag zit, is dat behoorlijk problematisch.

Daarnaast zijn er nog de effecten op je lichaamshouding als je langdurig zit die je ook terug kunt zien in het paardrijden. Zit jij dus veel op een dag? Bijvoorbeeld doordat je kantoorwerk doet? Lees dan verder om te zien of het ook effect heeft op jouw houding tijdens het paardrijden. En mocht dat zo zijn, wees niet getreurd, want ik deel vier simpele oefeningen om je houding te verbeteren.

Twee weken geleden was ik op een seminar in Londen waar dit onderwerp ook ter sprake kwam. Bewegingsspecialist Brian Bradley van Egoscue vertelde dat het langdurig zitten een groot effect heeft op onze houding. Onze schouders zakken meer naar voren, je bovenrug hangt wat naar voren en je hoofd zakt iets omlaag.

Je kunt je vast voorstellen dat als je vaak in die houding zit, je dit ook gaat merken als je gaat paardrijden. Het zal je meer moeite kosten om goed rechtop te zitten.

posture
Foto: Equipoise

Ikzelf heb ook altijd te kampen met voorover gezakte schouders. Na een sessie met de flexchair met Saskia Heijkants is dit al flink verbeterd, maar ik merkte wel dat het mij moeite kost om mijn schouders niet naar voren te laten afhangen. En dat is natuurlijk ook niet zo vreemd als je bedenkt dat je hoogstwaarschijnlijk het merendeel van de dag je schouders naar voren laat afhangen.

Brian Bradley liet ons tijdens het seminar een aantal oefeningen doen en herhaalde dat tijdens de dag een paar keer. Het waren korte, simpele oefeningen, maar die niet allemaal even prettig aanvoelden.

Dat je spieren echt aan het werk werden gezet, werd nogmaals bevestigd toen ik bij thuiskomst ging paardrijden. Jemig, wat voelde ik mijn spieren in mijn bovenrug en tussen mijn schouderbladen!

Gelukkig ging dat gevoel weg nadat ik de oefeningen thuis vaker deed en de afgelopen week merk ik dat ik gemakkelijker rechtop kan blijven zitten en dat het evenwicht meer gecentreerd is. Soms is het echt bizar wat een verbetering je kunt behalen door het doen van een paar simpele oefeningen!

Brian Bradley van Egoscue laat in de onderstaande video zien wat deze oefeningen zijn. Het mooie is dat je er niets voor nodig hebt en het kost je maar zo’n 5 minuten. Ik zou zeggen, probeer ze gelijk uit en voel wat het met je lichaam en je evenwicht doet.

Vooral de oefening met de ellebogen naar elkaar voelde voor mij tamelijk onprettig, maar oefening baart kunst! Doe deze oefeningen meerdere keren per dag en bijvoorbeeld ook vlak voordat je op paard stapt. Ik ben heel benieuwd wat het resultaat bij jou is!

Hoe voelden de oefeningen aan? Merk je een verschil in je houding en je evenwicht?

5 antwoorden
 1. Roos Dyson
  Roos Dyson zegt:

  Leuk dat je de koppeling hebt gemaakt naar het paardrijden! Mooi filmpje!

  Veel ruiters hebben ‘last’ van afhangende schouders, of beter gezegd veel ruiters hebben last van de instructeurs die dit willen corrigeren 😉

  De ribbenkast wordt bij de meeste dressuurruiters naar achteren gedraaid. Soms omdat mensen van nature zo’n houding hebben, maar het gebeurt ook vaak omdat de instructeur roept ‘schouders naar achteren’, waarbij dan de hele ribbenkast naar achteren gedraaid wordt.

  Als je schouders naar voren hangen, dan is dit meestal een compensatie voor een ribbenkast die te ver achterover is. Bekijk maar eens wat foto’s van jezelf te paard; zou je de lijn van je ribbenkast doortrekken naar je schouders, nek en hoofd, zou je dan naar de lucht kijken? Zo ja, dan breng je je hoofd, nek en / of schouders naar voren, omdat je toch recht naar voren wil kijken. Dit geldt overigens niet alleen bij het paardrijden, maar ook tijdens lopen, zitten op je bureaustoel, etc.

  Daarnaast ben ik van mening dat ik liever schouders zie die ietsje naar voren hangen maar ontspannen zijn, dan naar achteren geforceerde, gespannen schouders omwille van een ‘perfect picture’ maar waar zowel paard als ruiter niet blij van worden. Maar wil je je houding op een gezonde manier optimaliseren, dan heb ik hier nog wat tips m.b.t. het bovenstaande.

  De belangrijkste correctie van je schouders begint bij je bekken! Als je midden op je zitbeenknobbels zit (een neutrale positie van het bekken), dan kun je je ribbenkast hier recht boven op stapelen en wordt het dus veel makkelijker om je schouders in een natuurlijke positie terug te houden. Visualiseer je bekken en je ribbenkast als twee ballen boven op elkaar, die je kunt rollen, als hulpmiddel om jezelf (of je leerling) te corrigeren.

  Sommige ruiters hebben hun bekken te ver naar achteren gekanteld (zitten op de achterkant van hun zitbeenknobbels of zelfs helemaal achter de zitbeenknobbels, met een bolle rug), en trekken deze lijn door naar achteren in hun ribbenkast, waardoor de schouders naar voren worden gebracht ter compensatie.

  En sommige ruiters zitten met hun bekken te ver naar voren gekanteld (op de voorkant van hun zitbeenknobbels en op hun schaambeen; met een holle rug). Omdat men niet voorover wil zitten, wordt de ribbenkast ter compensatie naar achteren gedraaid. En als compensatie van de naar achteren gedraaide ribbenkast gaan de schouders weer naar voren, zoals hierboven beschreven.

  Dus behalve de oefeningen in het filmpje, die natuurlijk ook heel goed zijn, check ook even de positie en de opstapeling van je bekken en je ribbenkast als je problemen hebt met je schouders!

  Beantwoorden
 2. Laura Ginsel
  Laura Ginsel zegt:

  Op de yogalessen wordt er altijd gewerkt aan schouders laag houden. Een opmerking waar ik veel aan heb en ook bij mijn leerlingen gebruik is deze: steek de puntjes van je schouderbladen in je kontzakken. En dan je borstbeen een beetje liften en je bent recht! Ik had soms heel erge spanning in mijn nek tijdens het rijden maar met deze techniek heb ik er geen last meer van!

  Beantwoorden
 3. Agnes Kalk
  Agnes Kalk zegt:

  Ook ik heb vaak het gevoel dat mijn schouders wat “vast” zitten. Naast mijn deeltijdbaan als administratief medewerkster (dus zittend) masseer ik paarden, doordat ik zelf niet zo groot ben merk ik het vaak in mijn schouders, ondanks dat ik vaak even mijn armen “los schut”. Heb de oefeningen allemaal geprobeerd en denk als ik ze vaker doe dat ik er echt baat bij heb. Bedankt!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *